Днес се навършват 101 години от рождението на най-великия автор на научна фантастика в света и един от най-продуктивните писатели на всички времена. Айзък Азимов е създател на термина „роботика“, който днес се отнася за реална наука. Той е автор и на трите правила на роботиката, които управляват отношенията между изкуствения интелект и хората. Те са толкова популярни, че почти всички други автори на фантастика ги приемат и ги използват в книгите си.

Азимов е американец с руско-еврейски произход. Той се е научил да чете още на 5-годишна възраст и се запалил по фантастиката в магазина на баща си, където са се продавали предимно сладкиши, но и списания с разкази.

Снимка: Getty Images

Първият си разказ Айзък Азимов публикува в едно от тези списания на 18 години и за по-малко от 3 години броят на разказите му надхвърля 30. Първият му роман, „Камъче в небето“, е публикуван през 1950 г. и става основа на най-популярната му поредица. Той също така е писал или е редактирал над 500 книги, от които научната фантастика е само малка част. Когато веднъж бил запитан какво ще направи, ако научи, че ще умре след 6 минути, Азимов отговорил, че просто ще започне да пише по-бързо.

Айзък Азимов е известен най-вече с фантастиката си, но е писал и много други неща

Може би ще се изненадате, но научнофантастичните книги на Азимов, с които той е най-известен, са само малка част от творчеството му. Той е писал фантастика само в началото на творческия си път и в края на живота си. През останалото време усилието му е било посветено на науката. Той е автор на множество научнопопулярни книги, в които се опитва да обясни научни факти на достъпен и разбираем език.

Библиографията му включва учебници и научни трудове, които са на много високо ниво. Той обаче е автор и на хумористични книги, на детска литература и дори поезия. Един от най-големите му трудове е „Пътеводител в Библията“, който разглежда всички книги в Стария и в Новия завет и ги обяснява в историческия контекст, без да засяга религиозния аспект на текста.

Всъщност религията винаги е била особено интересна тема за писателя, който не вярва в Бог, но в продължение на години отказва да се нарече атеист, тъй като смята, че идеята за Бог не може да се разглежда рационално и следователно е загуба на време някой да се опитва да докаже или да отхвърли съществуването му.

И въпреки че има толкова разнообразно творчество, това, с което остава най-известен и има най-голямо значение за него е научната фантастика. Всъщност тези книги му носят не само известно богатство и световна слава, но също така и го срещат с жената, с която остава до края на живота си. Прочетете повече за съпругата на Азимов, за общите им проекти и за смъртта му в следствие на СПИН на следващата страница >>>