Виетнамката Куин Чан беше първата участничка в MasterChef, сезон 6, която спечели златна престилка. Получи я от шеф Михалчев. Куин впечатли със своята креативност и майсторки умения не само в екзотичната източна кухня. След кулинарното предаване Куин се омъжи за своя любим в Сан Франциско. В момента продължава да експериментира с нови рецепти и се опитва да подобрява своите готварския умения. Прави много сладкиши, както и хляб с квас, който си отглежда от месеци. Тренира редовно и се храни по-здравословно. Направила си е дори малка градинка, в която гледа много различни подправки и някои виетнамски зеленчуци.

Снимка: Куин Чан, личен архив

Кой е сладкишът (вкусът) на твоето детство?
Във Виетнам имаме много вкусни домашни десерти. Моят любим десерт от детството беше домашен сладолед от банан. Приготвя се от зрял банан, който се мачка леко. Върху него се слагат печени фъстъци, прясно настърган кокос и един слой кокосово мляко. В лятната жега, всяка хапка с различните текстури на банановия сладолед те кара да се чувстваш като на прохладен плаж.

Снимка: Куин Чан, личен архив

Кой ти го приготвяше?
Леля ми готви много вкусно и често правеше този домашен десерт. Около нейната къща имаше различни плодови растения като манго, лонган, много банани и най-вече кокос.

Пакостливо дете ли си била?
Не бях много пакостливо дете, като бях малка. Не обичам да ми се карат и гледах да не правя много бели.

Плаващ сладкиш от оризово брашно
Снимка: Куин Чан, личен архив

Помниш ли някоя по-голяма беля и каква беше тя?
Бях дванадесетгодишна и с моя братовчед си играехме на двора. Тогава във Виетнам беше много популярен един кунгфу филм. Моят братовчед, който е на същата възраст като мен, беше голям фен и вярваше, че като е гледал филма, се е научил да се отбранява. Той ме предизвиква да го ударя с цялата си сила, защото “може да отблъсне хиляди удари”. Той не успя да ми отблъсне удара и му насиних окото. Много ме беше страх, че ще ми се карат, но ми се размина.

Какво мислиш за празнуването на Хелоуин – правиш ли нещо специално на/за този ден?
По принцип за мен Хелоуин съществува като празник за тиквата, защото навсякъде има много тикви. Обичам десертите с тиква и pumpkin spice като тиквен пай и тиквени бисквити. Но тъй като тази година съм в САЩ и виждам как всеки украсява, реших и аз да се включа. Даже подготвих на котката ми Милю един костюм на прилеп и много лакомства за децата, които ще ни чукат по вратата.

Лунен сладкиш
Снимка: Куин Чан, личен архив

Пакост или лакомство?
Със сигурност лакомство! Никога не може да се сбърка с лакомство, защото то отива директно в сърцето.

  • Гергана Стоянова: Търся баланс между празниците в душата и празниците в календара и мисля, че успявам!
  • Андрей за вкуса от детството: Угощения с шоколади и Иван, който някога ми подари единственото си марсче
  • Посланик Херо Мустафа: Хелоуин винаги ми напомня за българските кукери
  • Рая Пеева била щуро дете - майка й припаднала, когато я видяла с клон в гръкляна
  • Дъвки "Турбо" и подстригани Барбита - кои са топ пакостите и любимите лакомства от детството на Петя Дикова
  • Кристина Нгуен: Ароматът на детството ми - уют и домашни масленки (рецепта)
  • Нели Хаджийска не обича сладкиши, но всеки ден прави на децата си „торта в чаша“
  • Стаси Цалова за най-голямата си пакост и "парфето на мама"
  • Искрен Тончев-Искрата: Не се гордея с никоя пакост, но имам забавни истории в архива
  • Изабел Овчарова за най-голямата си пакост като дете