Стивън Кинг и Джоан Роулинг са двама от най-известните писатели на всички времена. Роулинг е авторка на „Хари Потър“ и на набиращата все по-голяма популярност поредица за детектив Корморан Страйк. Кинг пък е автор на 61 романа и всеки един от тях е световен бестселър.

През годините и двамата са си навличали много критики заради твърде либералните си възгледи. Неотдавна Стивън Кинг и синът му Оуен публикуваха заедно роман в който идеята в общи линии е, че жените като цяло са добри, мъжете като цяло са лоши и ако светът се управляваше от жени, щяхме да живеем в рая. За критиките срещу Роулинг пък няма как да не сте чували, тъй като винаги стават медийни сензации. През 2008 г. писателката обяви, че един от основните персонажи в романите за Хари Потър е хомосексуалист – Албус Дъмбълдор. Преди около четири години пък излезе пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“, в която Хърмаяни Грейнджър е чернокожа.

И въпреки всичко, което двамата са направили, въпреки ясното осъждане на дискриминациите и въпреки редовните критики към Доналд Тръмп (който явно символизира всичко, което не е наред със света), двамата писатели пак попаднаха под прицела на защитниците на политкоректността заради техни съобщения в Туитър.

Джоан Роулинг се оказа "трансфоб"

Снимка: Getty Images

Мария Форстатър, 45-годишна жена от Великобритания, загуби работата си, след като обяви в социалните мрежи, че за нея има само два пола – мъжки и женски. Жената заведе дело срещу бившите си работодатели и миналата година го загуби. В своя Туитър Джоан Роулинг се застъпи за нея и написа: „Обличайте се както желаете. Наричайте се както искате. Спете с който и да е достатъчно възрастен човек, стига да е съгласен. Живейте в мир и спокойствие. Но защо изхвърлихте жена от работата ѝ, само защото заяви, че полът е нещо истинско?

Коментарът ѝ беше посрещнат като атака към транссексуалните хора, който са родени с един пол, но се чувстват друг. Писателката беше обвинена, че заема либерални позиции само за да създаде добро впечатление за себе си, но всъщност е трансфоб (човек, който мрази транс хората).

Аз съм гей мъж, който намери безопасност в „Хогуортс“ в детството си,“ написа активистът Шамир Сани. „Но сърцето ми се къса като знам, че транс хората никога няма да изпитат същото.

Снимка: Getty Images

Доста феминистки обаче се застъпиха за Роулинг и обявиха, че ако хора, родени като мъже, получават същите права като тези, родени като жени, това неминуемо ще се окаже „намаляване на правата и защитата на уязвими жени и момичета“. Според много хора биологичният пол, с който е роден човек, не може да се променя, дори и човекът да не се чувства като представител на съответния пол.

Вижте на следващата страница с какво Стивън Кинг заслужи да бъде наречен „назадничав и невеж“ >>>

Стивън Кинг се оказа „назадничав и невеж“

Снимка: Getty Images

Случаят с краля на ужасите е много по-пресен. Като един от най-големите американски писатели и като човек с богат опит на сценарист, режисьор и продуцент, Стивън Кинг е част от хората, които имат право да номинират филми за наградата „Оскар“ в категориите за филм на годината, адаптиран и оригинален сценарий.

Вчера Кинг сподели в Туитър, че когато е изпращал номинациите си, последното което го е интересувало е било дали създателите са черни или бели, дали са мъже или жени:

Никога не бих взел под внимание разнообразието, когато говорим за изкуство. Само качеството. Струва ми се, че ако не постъпя така, би било грешно.

Коментарът на Кинг беше посрещнат негативно от много хора, предимно чернокожи творци. Сред тях беше и Ейва Давърнай, която през 2015 се обиди, че не е номинирана за „Оскар“ за режисура заради филма си „Селма“. Тя написа: „Когато се събудиш и прочетеш нещо толкова назадничаво и невежо от човек, когото толкова уважаваш, ти се иска да се върнеш отново в леглото.

Писателката Роксан Гей пък коментира: „Като почитателка на Стивън Кинг, това ми беше трудно за четене. Той намеква, че „разнообразие“ и „качество“ не могат да са синоними. Те не са отделни неща. Качеството е навсякъде, но повечето индустрии вярват в качеството само от една демографска група. Сега и Стивън Кинг.

Ако следите наградите ‚Оскар“ в последните години, няма как да не знаете, че покрай всяка церемония се развихря скандал за това колко чернокожи и колко жени са номинирани. Тази година има само един номиниран чернокож актьор и нито една жена в категорията за режисура, което се счита за голяма стъпка назад.

Снимка: Getty Images

В два от разказите на Стивън Кинг се споменава изречението „Важна е историята, а не човекът, който я разказва“ и точно това правило очевидно е водило Кинг, когато е избирал филмите, които могат да вземат най-голямата кино награда. Качеството трябва да е най-важният фактор, когато се раздават награди, в противен случай журито може да бъде заменено от таблица, която показва съотношението на различните демографски групи в продукцията – който филм е с най-богато разнообразие и е най-балансиран ще получава „Оскара“-а и вече дори няма да се налага да ходим на кино.

Джоан Роулинг, която тази година ще навърши 55 и от над 20 години е писателка и още повече Стивън Кинг, който е на 73 и пише вече от 46 години, трябва вече да се научили, че без значение колко се опитват, никога няма да се харесат на всички. Всеки, който сподели мнението си в интернет, може да засегне някой друг, без дори да подозира.