Ирина Тенчева за поредна година ще се включи житния режим. Предизвикателство е със специфичен начин на хранене, при който се консумират основно жито, ябълки и орехи.

"Нямам търпение да изживея отново лекотата и омиротворението, които преживях миналата година в този период. Ще ми е интересно да видя дали ще се излекуват и болежките, наследени от коронавируса. Килограмите при този режим са само бонус." - поясни тя в Инстаграма си. 

Житният режим е практика, наследена от Петър Дънов. Обикновено започва на лунен „разпус”. Това означава, че пълнолунието трябва да е минало.  

За да се подготви за режима, Ирина Тенчева 10 дни ще следва принципите на разделното хранене - сутрин чайове, мед, топла вода с лимон, до обяд плодове, на следващите хранения - салати. Консумира се и основен продукт за деня, който може да бъде:

  • боб,
  • прясно зеле,
  • нахут,
  • грах,
  • зелен фасул,
  • белена леща,
  • киноа,
  • булгур,
  • ориз
  • картофи 

За житния си режим кулинарката ще използва лимец. Избрала е и орехи и мед, които са български.  

След същинската част се прави захранване, което включва същите продукти като при подготовката, но в обратен ред. Първото ястие, с което се започва, се нарича ангелска супа

Съпруга на продуцента Иван Христов наскоро издаде кулинарна книга със заглавие "Ритуали от моята кухня". 

"В кулинарната ми книга "Ритуали от моята кухня" рецептите се приготвят за 5-10 минути. Направена е без абсолютно никакъв компромис във визията си" - сподели за нея тя в "Тази неделя".  

 Друг режим, за който тя е споделяла, че следва, е глад по време на Лунуване.  

Според Ирина Тенчева тази практика може да помогне за пречистване на тялото и избистряне на ума. Дните се наричат Екадаши и са записани в текстове, които дават основата на йогата. 

Правили ли сте житен режим?