Точно преди една година писателката Джоан Роулинг, известна най-вече с романите „Хари Потър“, публикува есе в подкрепа на данъчния специалист Мая Форстатър, която не получи продължаване на договора си от компанията, за която работеше, защото е споделяла джендър критични възгледи в социалните мрежи. Тази седмица съдът в Лондон постанови, че споделянето на подобни възгледи не е дискриминация само по себе си и хора като Мая Форстатър имат право на защита срещу атаки и дискриминация.

Пол и полова идентичност - за какво е целият спор?

Снимка: Getty Images

Традиционно сме свикнали да мислим за хората като за мъже и жени, но много хора в днешно време смятат, че това разбиране е остаряло и дискриминативно. Според тях то нарушава правата на транс хората да се определят като пол, различен от този, с който са се родили.

Така например някоя транс жена (родена в мъжко тяло, но идентифицираща се като жена), няма право да посещава помещения, определени за жени, като тоалетни и съблекални. Според тях такова разграничение трябва да отпадне, защото противоречи на начина, по който хората сами се идентифицират.

Тарнс активистите посочват, че много често транс жени са принудени да използват помещения за мъже и стават обект на атаки от тяхна страна.

Снимка: Getty Images

От другата страна на барикадата са джендър критичните хора, предимно жени, които считат, че правата, свързани с биологичният пол, не бива да се премахват, защото поколения жени са се борили, за да ги извоюват.

На това мнение е и Мая Форстатър, която е убедена, че ако човек е роден като биологичен мъж или жена, то той остава такъв, без значение как се определя и през какви процедури е минал.

Какво реши съдът през 2019 г. и сега?

След като договорът на Мая не беше продължен заради вижданията ѝ, тя опита да докаже, че възгледите ѝ не са дискриминация. През 2019 г. обаче съдията постанови, че подобно мение „не заслужава уважение в едно демократично общество“.

Мая Форстатър обжалва и на 10 юни тази година друг съдия отхвърли решението на първия и заяви, че мнението на Мая е защитено от международното право като „вяра или религия“, така че тя не може да бъде атакувана или дискриминирана заради тези свои убеждения, тъй като те не целят да повлияят негативно на транс общността.

Съдията обаче изрично посочи, че не е в позиция да определи коя от двете гледни точки е правилна и по същия начин, както хората с джендър критични убеждения не могат да бъдат дискриминирани, не трябва да се дискриминират и хората, които вярват в половото самоопределяне.

Снимка: Getty Images

Никой няма право целенасочено да използва грешни местоимения за транс хората, които са посочили как искат да се обръщат към тях.

Организациите, свързани с правата на транс хората, определиха решението на съда като „стъпка назад за инклузивността и равенството на всички“.

Мая Форстатър публикува видео, в което обяви решението на съда за победа за джендър критичните хора и обяви, че създава организацията „Sex Matters”, която ще се бори за правата, свързани с биологичния пол и най-вече тези на жените.

Снимка: Getty Images

Във видеото си тя посочи, че решението на съда идва точно година след есето на Дж. К. Роулинг, което привлече вниманието на света към темата. На следващата страница може да прочетете повече за участието на авторката на „Хари Потър“ в дебата по темата за пола и половата идентичност >>>

Какво каза Джоан Роулинг и защо я обвиниха, че мрази транс хората

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Писателката Джоан Роулинг беше най-известната публична личност, която застана на страната на Мая Форстатър в дебата за транс правата и правата, свързани с биологичния пол. След като публикува пост в Туитър в подкрепа на Мая, тя беше атакувана от транс активисти, но вместо да се извини или да се отдръпне, Роулинг публикува дълго есе, в което сподели вижданията си по въпроса и призова за обществен дебат по темата.

Като често забраняван автор, се вълнувам от свободата на словото и съм я защитавала публично, дори що се отнася до Доналд Тръмп.

Джоан Роулинг

В есето си Роулинг призовава да се признае реалността на биологичния пол и разликите, които съществуват между телата на мъжете и телата на жените. Тя посочи, че дори да са минали през операция за смяна на пола и хормонална терапия, транс жените продължават да имат по-различна структура от биологичните жени, както и различни преживявания в детството и пубертета, които са ги формирали като личности.

Макар и да е иронично, радикалните феминисти дори не са “изключващи транс хората” - феминизмът на транс мъжете също попада в това определение, понеже последните са били родени жени.

Джоан Роулинг

Заради позицията, си Джоан Роулинг беше определена като „транс изключващ радикален феминист“ – определение, което през последните години получават много жени, някои от които нито са радикални, нито са феминисти, както посочва Роулинг.

В резултат на това последва много агресивна кампания срещу нея в Туитър, а двата най-големи сайта за „Хари Потър“ се отрекоха от писателката. В единия от тях до днес не се споменава името ѝ, за да не бъде засегнат някой, несъгласен с вижданията ѝ.

Роулинг, която през 2019 г. беше наградена от фондация „Робърт Кенеди“ заради приноса си в подобряването на човешките права по света, върна наградата през 2020 г., след като президентката на фондацията я нарече „трансфоб“.

За мен ще бъде по-лесно да използвам одобрените в Туитър тагове, (защото е ясно, че транс правата са човешки права и животът на транс хората е важен) да се присъединя към просветените и да отразя праведната им светлина. Комформизмът носи усещане за щастие, утеха и безопасност.

Джоан Роулинг

Решението на съда сега до голяма степен се отнася и за мнението на Роулинг. Писателката вече спечели едно дело за клевета срещу сайт, според който тя „вреди на децата“. Не е изключено сега, когато е ясно, че джендър критичното ѝ мнение е защитено от закона, да започне още дела срещу медиите, които я атакуваха през последната година.

Затова искам транс жените да бъдат в безопасност. В същото време не искам родените като биологични момичета и жени да бъдат по-малко в безопасност. Когато оставиш вратите на обществените тоалетни и съблекалните отворени за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена (и както казах, сертификати за полова идентичност се раздават без никаква нужда от операция или хормони), тогава оставяш вратите отворени за всеки мъж, който иска да влезе вътре. Това е простата истина.

Джоан Роулинг

Ако тази статия изразява субективно мнение, то е само на автора, а не позиция на ladyZone.bg или на bTV Media Group. Редакцията на ladyzone.bg е готова да публикува различни мнения по темата - пишете ни на: [email protected]