Румяна Босева е кулинарен блогър, фотограф, майка и още куп неща. Ако имаше бар, щеше да е и бартендър - човек, който прави коктейли зад бара. Срещаме се с нея, за да ни сподели любимата си лятна напитка. Ако сте посещавали блога й - luluto.blogpost.com, знаете, че Лулу винаги дава много повече от рецепта. Дава думи и наслада за окото. И на нас ни даде не една, а две рецепти. Така че избирайте си и ... отваряйте бара.

Участвайте в нашата игра с награди и има шанс да спечелите уникално българско малиново вино.

 

Снимка: Румяна Босева

"Лятото е за пиене. То е боси крака, заровени в пясъка, докато отпиваш от чаша с много лед, мента и лимонче за разкош.

То е сок от диня, потекъл по ръката. Лятото е глъдка вода, вече постоплила се в колата, след дългия път към следващото приключение. То е кафе в ранната утрин, седнал в росата, докато чакаш светът да се събуди. Лятото са песъчинките, полепнали по запотената чаша, оставена до хавлията на плажа. Кристалчетата захар по ръба, които приятно хрускат при всяко отпиване от коктейла. Леден чай на върха, след дълго изкачване. Студено вино в термос и одеяло на тревата. Пяна на вълни за фон на пяна от бира.

Лятото е лимонада с прясно изваден мед. Домашен сок от бъз. Сиропът от малини на баба.

Мохито.
Фрапе.
Побеляло узо.
Айран със сол.
Таратор в чаша.

Лятото е за пиене. Утолява жаждата на всички сетива.

Снимка: Румяна Босева



Късни, топли вечери, с приятели, на по бира след работа, заобиколени от градския шум. Тиха нощ под звездите в градината, допивайки си бавно чашата с вино. Мудното въртене на вятърните генератори, сред полетата със слънчоглед, докато пътуваме към морето на север. Лятото е очакване и обичам да го консумирам бавно, на малки глътки и с наситени, свежи аромати.

Снимка: Румяна Босева

Всяка година си имам по някоя съставка, с която тежко злоупотребявам (за щастие не е алкохолната). След миналогодишните залитания по розов пипер и розмарин (става страшна лимонада!), тази година дойде ред на босилека. От сладолед с босилек, до сок от диня с босилек. Странни, свежи, направо извратени съчетания. Оооооо да, това е точно като за мен!

Снимка: Румяна Босева

Фреш от диня с босилек

Това е най-освежаващата комбинация, която опитах тази година. Съвсем простичка за изпълнение

  • 200 г диня
  • 50 мл вода
  • 1 голямо листо босилек
  • 4-5 губчета лед
Снимка: Румяна Босева

 

Всичко се слага в каната на миксера и се пасира до гладка хомогенна смес.

Джин с босилек

Доста популярен коктейл, който за мой срам открих сравнително късно. Обичам го с доста наситен вкус на босилек. Най-добрият вариант, който опитвах беше с прясно изцеден сок от подправката. Ако не си падате чак по толкова силни усещания, може да си направите по-леката версия.

Снимка: Румяна Босева

  • 4 големи листа босилек
  • 25мл сок от лимон
  • 15 мл захарен сироп
  • 50 мл джин

Аз го обичам и с добавени 15 мл сок от бъз, който принципно може да пропуснете.

Листата от босилека се намачкват и се слагат в шейкъра, заедно с останалите съставки и няколко 2 кубчета лед.

Всичко се разтърсва енергично, докато повърхността на шейкъра започне да се запотява.

Коктейлът се изсипва в чаша с натрошен лед и се подправя с още листенца босилек и резен краставица.

  • Специалната Маргарита с ликьор от пъпеш на Елени от MasterChef
  • Как Петя Карабойчева от MasterChef приготвя любимия си коктейл “Bloody Mary”
  • Коктейл "Белини" - защо един от най-известните италиански коктейли е кръстен на венециански художник от 15-и век
  • Върджин Пина колада от артистичната Неда Соколовска  
  • Коктейлите по време на Сухия режим в САЩ - история и рецепти
  • Виетнамката Куин Чан лови риба в село Хайредин и приготвя коктейл със сок от бъз
  • Голяма забава с любимия коктейл "Skinny Bitch" на Евелин Малезанова
  • "Мисис България Европа" 2017 Анна Стефанова обожава тихите местенца на морето и коктейл с лайм
  • Сангрия е лятната „награда” на Ромина Тасевска (+ бонус рецепта)
  • Дара Екимова се разхлажда с ягодово мохито, но без алкохол