Раздаването на наградите „Оскар“ е най-бляскавото и важно събитие в Холивуд. Целият свят гледа церемониите и, разбира се, няма как да се разминем без гафове и някои забавни моменти. Ето кои са най-незабравимите случки от раздаването на наградите на Американската филмова академия:

2019 г. – без водещ в последния момент

Снимка: Getty Images

Един от най-важните елементи при раздаването на „Оскар“-ите е водещият, от когото зависи да забавлява публиката между обявяванията на различните награди. През 2019 г. това трябваше да е Кевин Харт. Малко преди голямата вечер на бял свят излязоха негови стари хомофобски публикации, които настроиха много зрители срещу него. Кевин Харт се извини и обяви, че се отказва от привилегията да води „Оскар“-ите. Вместо да търсят заместник, организаторите избраха да раздадат наградите без водещ… и се получи. През следващите две години "Оскар"-ите отново останаха без водещ, но тази година вече ще има... вероятно заради провала на церемонията през 2021 г. (която не е в този списък, защото вече я забравихме).

2017 г. (и 1964 г.) – не е този филм

Снимка: Getty Images

През 2017 г. „Ла Ла Ленд“ стана филм на годината… за около 5 минути. Някой зад кулисите се бил загледал по актрисата Ема Стоун и забравил да смени пликовете. Така при обявяващите наградата стигна името на филм, награден за друго. Чак когато целият екип на „Ла Ла Ленд“ излязоха на сцената и взеха наградите си, грешката беше разкрита и им се наложи да върнат статуетките.

Това обаче не се случва за пръв път. През 1964 г., когато е трябвало да обяви победителя в категорията за музика, певецът Сами Дейвис получил грешен плик.

2014 г. – грешно име

Снимка: Getty Images

На церемонията през 2014 г. Джон Траволта трябваше да приветства на сцената актрисата Идина Мензел, но вместо това извика името… Адел Дезиим. На следващата година двамата отново връчваха награда и този път беше ред на Идина да си отмъсти. Тя представи Траволта с името Глом Газинго.

2013 г. – падането на Дженифър Лорънс

Снимка: Getty Images

Вълнението да получиш награда „Оскар“ (а и да си сред най-младите победители), със сигурност е голямо, но ако ви се случи – гледайте си в краката, иначе може да се озовете по очи на сцената, като Дженифър Лорънс.

2003 г. – неуместната целувка

Снимка: Getty Images

Когато през 2003 г. Ейдриън Броуди получи „Оскар“-а за най-добър актьор в главна роля, не можа да сдържи радостта си. След като взе наградата си от ръцете на Холи Бери, той сграбчи и самата нея и я целуна. Всичко това стана преди времето на движението „Me Too“, така че му се размина, но днес можеше да му докара сериозни проблеми.

2000 г. – сестринска обич

Не че има нещо лошо в това брат и сестра да са близки, но Анджелина Джоли и брат (браТ, а не БраД) ѝ шокираха всички, когато след церемонията през 2000 споделиха страстна целувка.

1974 г. – гол мъж на сцената

Снимка: Getty Images

Един от най-любопитните моменти от миналото е през 1974 г., когато речта на Дейвид Нивън (един от актьорите, изиграли Джеймс Бонд) била прекъсната от гол мъж, който претичал през сцената.

1972 г. – 12 минути аплодисменти

Снимка: Getty Images

Рекордът за най-продължителни аплодисменти на „Оскар“-ите остава при церемонията от 1972 г. И кой друг може да заслужи толкова голямо уважение, ако не легендата на киното Чарли Чаплин.

1969 г. – споделена награда

Снимка: Getty Images

През 1969 г. „Оскар“-ът за главна женска роля е спечелен от две актриси с равен брой гласове. На сцената обаче излиза само Барбара Стрейзънд, защото другата победителка, Катрин Хепбърн, никога не се е явявала, за да получи който и да е от 4-те си „Оскар“-а.

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?