Вокалистката на шведското дуо Roxette Мари Фредриксон почина след дълго боледуване. Родена с името Гун-Мари Фредриксон, шведска певица, композиторка и авторка на песни, издъхна на 61-годишна възраст на 9.12.2019 г., след 17-годишна борба с рака.

"С голяма тъга ви съобщаваме, че един от най-големите и най-обичани артисти си отиде. Мари Фредриксон почина сутринта на 9 декември вследствие на заболяване"

пише в изявление семейството.

През 2002 г., след като припада, е диагностицирана с тумор на мозъка. Агресивното лечение, на което се подлага, е било успешно, макар да е имало своите странични ефекти. Благодарение на изключително силния си боен дух, до 2009 г. Мари успява постепенно да се завърне на сцена. 

Ти беше най-прекрасната приятелка повече от 40 години. Нещо вече няма да в същото.

Това написа нейната дуетна половинка Пер Гесле.

Мари Фредриксон е майка на две деца - 26-годишна дъщеря и 23-годишен син. Погребението на певицата ще бъде в тесен семеен кръг. Съпругът й Микаел Больос и двете й деца - Жозефин и Оскар, са помолили за уважение в мъката им.

Снимка: bg.wikipedia.org

Фредриксон има успешна кариера в родината си още преди да се сформира Roxette. Тя е била член на пънк група Strul, с която създава собствен музикален фестивал през 1979 г. Разпадането на Strul води до следващия проект - краткотрайната банда MaMas Barn. 

През 1986 г. Мари Фредриксон и Пер Гесле сформират Roxette с амбицията да завладеят света на музиката и в същото време да се забавляват. Международният пробив на групата съвпада с период, в който Фредриксън прави пауза като солов изпълнител. Започват успешната си кариера с поредица от хитове – Neverending Love, Soul Deep, I Call Your Name.

2011 г., Германия
Снимка: Getty Images

Завръщането на Roxette след лечението на Мари води до издаването на няколко нови албума и турнета, на които феновете отново са усмихнати и пеят с пълен глас. Около 2016 г. обаче шоуто приключва. Лекарите съветват Мари да спре да обикаля и да се концентрира върху здравето си. Мари оставя голямо музикално наследство. Нейният невероятен глас - силен и чувствителен, както и вълшебните й изпълнения на живо са в сърцето на много музикални фенове. 

2013 г., на вечерното парти по повод сватбата на шведската принцеса Маделин
Снимка: Getty Images

5 песни, с които ще я помним винаги! 

It Must Have Been Love

Балада за силата на любовта, която става хит на дуета в Съединените щати и е част от албума им, сертифициран със злато и платина в различни страни. Песента има четири различни официално издадени версии. Използвана за саундтрак към филма от 1990 г. „Хубава жена“ (с Джулия Робъртс и Ричард Гиър), филмът изстрелва сингъла на Roxette в топ 10 на Billboard. 

 

>>> Продължава на следваща страница

>>> Listen to Your Heart 

„Слушай сърцето си“ е издадена в Швеция през септември 1988 г. като втори сингъл от втория студиен албум Look Sharp! (1988). Песента е един от най-успешните сингли на 1989 г. и става номер едно в САЩ още преди албумът да е пуснат в търговската мрежа. 

Joyride

Водещият сингъл от третия студиен албум на Roxette се превръща в един от най-големите им хитове и е един от най-успешните сингли от 1991 г., оглавявайки рекордни класации в Европа, Австралия, Канада и САЩ. За тази песен Пер споделя, че е получил вдъхновена от бележка, която неговата приятелка (впоследствие съпруга) оставя на пианото му, и гласи: "Hej, din tok, jag älskar dig" ("Здравей, глупак, обичам те"). 

 I call Your Name

Песента е издадена на 20 януари 1988 г. като последен сингъл от дебютния албум Pearls of Passion (1986). Сингълът е издаден само в Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия. 

В соловата си кариера Мари показва многопластовост на гласа си. 

Днес излиза песен, която е много близка на сърцето ми. Години наред искам да се потопя в джаза и блуса, да се върна обратно към корените си. Да можеш да направиш това с тези фантастични музиканти - Макс Шулц и Магнус Линдгрен, е истинска чест. Дано ви хареса толкова, колкото на мен.


Почивай в мир, Мари!