След Първата световна война се създават условия за изграждане на международен орган за сътрудничество в областта на музейното дело. След Втората световна война през 1946 г. към ЮНЕСКО се изгражда Международен съвет на музеите /ICOM/. Според устава му: "Музей е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда".

Всяка година на 18 май светът отбелязва Международния ден на музеите. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums, ICOM ), проведена в Москва през 1977 г. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите.

Всяка година Международния съвет на музеите определя конкретна тема за Международния ден на музеите. За 2015 година темата е свързана с отговорността на музеите пред обществото - "Музеите за устойчиво общество". Днес празникът се отбелязва в над 35 000 музея в повече от 150 страни по света. По повод на това, те отварят широко вратите си за посетители, организират творчески събития, различни турове, музейно-театрални представления и се подчертава ролята на музеите в развитието на обществото.

Продължава с програмата на музеи в София>>>

Ето част от програмите на музеите в София:

Национален исторически музей на ул. "Витошко лале" № 16

Може да се видят какви са били знаците на власт и достойнство на българския военен елит от времето на Българското канство на Долен Дунав. Колани, въоръжение и снаряжение от епохата са представени в изложбата "Аристократи и воини". Сребърните колани на българите, VІІ-VІІІ в. с експонати от собствената колекция и от Регионалния исторически музей – Шумен, както и от Археологическия музей "Марица-Изток" - Раднево. Експонатите ще гостуват за първи път в столицата, не са участвали и в международни изложби и са познати единствено от научните публикации.

Национален военно-исторически музей  на ул. "Черковна" №92

За първи път софийската публика ще може да види уникални топографски и военни карти, сред които и първата карта на столицата ни, както и уреди за изследвания, измервания и изработване на картографски материали в изложбата "С карта по следите на времето".  Ролята на картографията в българската военна история е представена и чрез разнообразието от карти, сред които художествено изработена италианска карта от XVIII век на река Дунав и нейните притоци, карта на Гърция, изработена от френски офицер от Наполеоновия корпус, немска карта на Европейска Турция от 1870 г., първата карта на София и околностите от 1879 г., австрийска карта на Балканския полуостров от 1885 г., карта на Антарктика, остров Ливингстън и островите Гринуич, Сноу, Робърт и Смит, както и най-новата, създадена след въвеждането на Българската геодезична система 2005 и още не влязла в употреба държавна топографска карта в мащаб 1:25000. Изложбата може да бъде разгледана до 24 май в Националния военноисторически музей.

Продължава>>>

Музей за история на София на пл. "Бански" №1

Акцент в програмата на Музея за история на София е откритата вчера и продължаваща до 12 юли изложба „Лъвов МОСТ през времето“. Тя е на базата на археологическите проучвания, проведени при изграждането на кръстовището на две нива и цялостното реконструиране на този централен софийски площад. С нея се поставя началото на нова инициатива на Музея за история на София, наречена „Софийска археология”. Нейната цел е всяка година да бъдат показвани резултатите от най-новите археологически проучвания в столицата.

Галерия на открито на "Моста на влюбените" до НДК

Представяне на изложбата "Театрални фотографии" на Симон Варсано – 58 фотографии от театрални постановки и техните репетиции в столичните театри. "Възможността да снимам през последните повече от 10 години зад кулисите в Театъра е привилегия и удоволствие, което се радвам, че мога да споделя със софийската публика и гостите на София. Тази изложба е израз и на уважението ми към работата, вложените усилия и енергия на толкова много хора, които са ни облагодетелствали да виждаме само крайния резултат и да му се наслаждаваме." – казва Симон Варсано. Организатори на продължаващата до 28 май изложба са Столичната община и Съюзът на артистите в България.