Британската награда „Букър“ е сред най-престижните литературни награди в света. Днес, около 23:30 българско време, наградата ще бъде дадена за 51-ва поредна година, като сред претендентите са изключително популярната в България авторка Елиф Шафак с романа си „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ и авторката на превърналия се в хитов сериал роман „Историята на прислужницата“ Маргарет Атууд с продължението „Заветът“. Сред номинираните е и големият писател Салман Рушди с романа „Кихот“

Другите претенденти за литературната награда са американката Луси Елман с „Патици, Нюбърипорт“, англичанката с нигерийски произход Бернардин Еваристо с „Момиче, жена, друго“ и нигериецът Чигози Обиама с „Оркестърът на малцинствата“.

Трудно е да се предскаже кой ще получи признанието и паричната награда от 50 000 паунда, но ако тя отиде при Рушди или Атууд, ще им е за втори път. Авторът на „Сатанинси строфи“ получи наградата през 1981 г. за романа си „Среднощни деца“. Атууд пък, беше номинирана за наградата заради романа си „Разказът на прислужницата“, но не успя да я вземе тогава. По-късно я получи за книгата си “Слепият убиец".

Вижте повече за книгите, които могат да спечелят наградата на следващата страница>>>

„Заветът“ от Маргарет Атууд


Действието в книгата се развива 15 години след финала на „Разказът на прислужницата“. Историята е разказана от гледните точки на три жени.

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ от Елиф Шафак


Романът разказва за последните мигове и спомените на проститутка, умираща в контейнер за боклук.

„Кихот“ от Салман Рушди


Както подсказва заглавието, книгата е вдъхновена от романа за Мигел де Сервантес „Дон Кихот“ и разказва за пътуващ търговец, който иска да докаже, че е достоен за ръката на телевизионна звезда.

„Патици, Нюбърипорт“ от Луси Елман


Книгата представя размишленията на домакиня от Охайо. Огромният роман (почти 1000 страници) е съставен почти изцяло от едно безкрайно изречение.

„Момиче, жена, друго“ от Бернардин Еваристо


Книгата проследява живота на 12 британски чернокожи жени.

„Оркестърът на малцинствата“ от Чигози Обиама


Романът разказва за нигерийски собственик на птицеферма, който е убеден от съпругата си да емигрират в Европа.