Сред пъстрото множество на детски книжки на Зимния панаир на книгата в НДК непременно ще ви направят впечатление две дечица, хванати за ръка, които носят на лицата си радостта от ваканцията при баба и дядо и загара на игрите под открито небе. Това са Борко и Галка – героите на новата детска книжка „Борковите патила”.

С чудесни илюстрации и римуван текст, „Борковите патила” ни пренася в едно изпълнено с игри и забавления детство, връща ни към позабравени ценности и приключения, към романтичната атмосфера на българското село.

Прочете докрай, за да разберете как може да спечелите книжката >>

Автор на книжката е Галина Малина (псевдоним на Галина Нилсен) – псевдонимът идва спонтанно, но съвсем естествено, породен от „вкусните” спомени на детството, преминало в уютния двор на нейните баба и дядо, изпълнен с храстчета с малини, и от закачливото римуване на името й Галина с малина.

 

Така съвсем естествено, когато решава да пресъздаде своите незабравими детски спомени и да опише в римуван текст своите любими деца и природни картини, Галина ангажира въображението си и на страниците оживяват Борко и Галка (чиито прототипи са тя и брат й Борко). И двамата са игриви, но и много досетливи, пъргави и смели, но чаровни и пленителни.

 

Галина споделя, че след двете й собствени деца, тази книжка е онази „рожба”, която я е развълнувала най-много до момента и си пожелава Борко да стане герой на още много луксозни пълноцветни детски книжки.

От 12 години Галина Малина живее в Съединените щати, където се занимава с изключително творческата работа на интериорен дизайнер и специалист по аранжиране на цветя. С България винаги, винаги ще я свързват спомените от детските години и носталгичната привързаност към близките и безкрайно красивата ни природа.

Борко и Галка оживяват и благодарение на безспорния талант и всеотдайност на детския илюстратор Ралица Мануилова, която мигом „прочете” между редовете виждането на Галина Малина за нейните дечица и създаде в най-малките детайли изпълнената с топлина, уважение, обич, но и с вълнения, пакости и приключения атмосфера на „Борковите патила”. Така остава надеждата книжката да бъде основоположник на поредица от детски книжки с главни герои Борко и Галка, които ще пренесат децата на непознати места и ще оставят неугасващо удовлетворение от спомена за едно позабравено минало.

„Борковите патила” е сред номинираните в предварителния списък заглавия за наградата „Бисерче вълшебно” 2014. Една надпревара, в която децата сами определят чрез своя глас любимата си книжка за годината.

Книжката ще бъде представена официално пред публика на Зимния панаир на книгата в НДК в събота, 14 декември, от 11:00 ч. Ще се запознаете с автора Галина Малина и художника Ралица Мануилова. В специалния кът за културната програма на третия етаж, западно крило ще ви посрещнат децата от ОДЗ №160 „Здравец”, които ще изпълнят български народни танци и игри. За всички малки гости на събитието ще има специална изненада. За всички гости ще пеят детска вокална група "Бон-Бон".

ВАЖНО! За всички дечица, които обичат да рисуват, имаме предизвикателство. Ако нарисувате любимата си случка през ваканцията при баба и дядо и я донесете на щанда на „Инфодар” на Зимния панаир на книгата, може да спечелите книжката „Борковите патила”. Не забравяйте да посочите имена, възраст и телефон за връзка. Трима ще са късметлиите, които ще определят автора и илюстратора на книжката. Очакваме всички малки художници!

 

От ИК „ИнфоДАР”
Цена 5,99 лв.