Филмът "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе определен за Най-добър филм и спечели голямата награда "София – град на киното" от Международния конкурс на 19-ия София Филм Фест (СФФ). Лентата грабна и Наградата на публиката, която се присъжда на един от филмите от Международния и Балканския конкурс.

"Урок" е и фаворитът на журито в категорията Най-добър игрален български филм, както и на специалистите, определящи Наградата на ФИПРЕССИ.

Урок



Филмът представя историята на Надежда - гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно. Личният и професионалният й живот си противоречат, защото тя пренебрегва всички морални уроци, на които учи децата.

В лентата участват Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Иванка Братоева, Андрея Тодорова и др. "Урок" вече може да се похвали с цял куп награди от фестивали по целия свят – Япония, Швеция, Испания, Еквадор и др.

Специалната награда на журито в Международния конкурс на СФФ 2015 беше присъдена на филма "Млади сме, силни сме" (Германия) на режисьора Бурхан Курбани.

Млади сме, силни сме Снимка: СФФ



Наградата за режисура бе присъдена на Габор Рейз за филма "По необясними причини" (Унгария).

По необясними причини Снимка: СФФ



Наградата Jameson за български късометражен филм грабна филмът "Гинка" (България) на режисьора Антония Милчева.

Гинка Снимка: СФФ



Наградата "Милениум" за най-добър документален филм беше присъдена на филма "Образът на мълчанието" (Дания-Финландия-Индонезия-Норвегия-Великобритания) на режисьора Джошуа Опенхаймър. 

Образът на мълчанието Снимка: СФФ

На 19-ото издание на международния София Филм Фест "Наградата на София" на Столичната община за цялостен принос към световното кино получиха артистите:

Иван Иванов, актьор (България)
Франко Неро, актьор (Италия)
В памет на Карл Баумгартнер, продуцент (Германия)
Нана Джорджадзе, режисьор (Грузия)

Наградите на СФФ 2015 бяха раздадени на официална церемония в Зала 1 на НДК на 14 март.

София Филм Фест 2015 продължава. Вижте програмата на феста на официалния му сайт>>>