Лишеният от свобода руския опозиционер Алексей Навални посвети участието си в документалния филм, спечелил "Оскар", на "хората, които се борят срещу диктатурата и войната", предаде Ройтерс.

Филмът "Навални" на режисьора Даниел Роър разказва за отравянето, което едва не уби най-известната фигура от руската опозиция, както и за задържането му през 2021 г. в Москва, след като се  завърна от лечение в Германия. 

Лентата получи тазгодишната награда на Американската филмова академия в категорията за най-добър документален филм.

В серия от постове в "Туитър", публикувани от негови поддръжници, Навални разказва, че в наказателната колония, където излежава присъда от 11 години и половина, е слушал сутрешния информационен бюлетин на радиото. В репортажа за церемонията по връчването на наградите "Оскар" обаче, била пропусната категорията за документален филм. 

Снимка: Getty Images

"Това е добър знак", казал си Навални. Той е получил потвърждение от адвоката си за награждаването на филма по време на съдебно заседание, в което е участвал чрез видео връзка. 

"Разбира се, че съм ужасно щастлив и докато се радвам, се опитвам да не забравям, че не аз получих "Оскар", е казва още руският опозиционер. Той отправя похвали към Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм".

Навални благодари и на съпругата си Юлия за подкрепата, която му оказва. Тя "няколко пъти ме спираше да не избия снимачния екип", отбелязва руският дисидент.

Снимка: Getty Images

Навални завършва с думите: "Посвещавам целия си принос на честните и смели хора, където и да живеят, които намират сила ден след ден да се противопоставят на чудовището на диктатурата и нейния постоянен спътник - войната".

Вижте повече за Христо Грозев в следващото видео: