С настъпването на есента интересните събития в столицата и страната са все по-чести и по-интересни. Октомври е благодатен месец за наистина вълнуващ културен афиш, а ето и какво си харесахме ние:

1.Концерти: София отдавна си заслужи почетното място в европейските обиколки на известни и любими изпълнители и групи. За пръв път този месец имаме възможност да чуем американската формация Pink Martini. Те ще изнесат концерт-спектакъл на 16.10 в зала 1 на НДК. Любителите на джаз звученето с експериментален отенък могат да бъдат сигурни, че си заслужава. Билети могат да се намерят в мрежата на eventim.


София скача с британски дръменбейс

 


2.Танци: Сигурни сме, че сте чували за диджеите от Smugglers Collective. Бързаме да ви кажем, че този петък се завръщат в морската столица Варна с поредното си парти в клуб Vintage 33 на 4.10 от 22:00 часа. Ако все още не сте били, сега е моментът. Музиката е както винаги суинг, ритъм едн блус, рокендрол и рокабили. Пригответе си удобните обувки, защото няма да искате да седнете.


3.Парти: Тази есен ще бъде по-гореща с партито, което ни готвят организаторите от SpeedDating3. На 10 октомври в клуб Тифани имате възможност да бъдете част от десетото поредно Sexy & Single Party. То събира над 200 необвързани, които се забавляват, танцуват, запознават и участват в интересни игри. Организаторите ни обещават незабравима вечер, а от нас се очаква най-лесното – да се наслаждаваме. Повече за самото парти.

 

Какво може да се случи на speed dating - разказ от първо лице

4.Кино: Sofia Independent Film Festival

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година в столицата и съвсем сериозно заявява присъствието си сред кинофестивалите. Ако ви е омръзнало да гледате блокбъстърите, които големите кина ни предлагат и сте почитатели на силното документално и независимо американско кино, това е вашето място.

Датите са 24.10 – 03.11. Очаквайте подробности около пограмата, но бъдете сигурни, че няма да съжалявате.


5.Книги: Последните две книги с разкази „И всичко стана луна” и „Невидимите кризи” на познатия за всички Георги Господинов ще имат своите представяния в София на 08.10 (вторник) от 18:30ч. в Съюз на архитектите в София, както и в Пловдив на 11.10 (петък) от 18:30ч. в Драматичен театър Пловдив, Камерна зала. На срещата ще бъдат представени и последните преводни издания на „Естествен роман” на исландски и „Физика на тъгата” на италиански.

И всичко стана луна – нова книга с разкази от Георги Господинов

 


6.Изложба: Фотографската изложба „Любовъ и съгласие” на Михаил Георгиев ще се проведе в галерия Ластици между 4.10 и 18.10. Черно-бeлите фотографии ни представят един различен свят на духовното и мистиката. Бихме ли могли да разберем какво представлява живота на духовните последователи на учителя Петър Дънов и тяхното Бяло Братство. Със сигурност е любопитно да видим, защото понякога кадърът говори много повече от думите. Повече за изложбата може да намерите във фейсбук ивента.


7.Театър: След успешния роман на Милен Русков „Възвишение”, на 08.10 от 19:00 в Градски дом на културата Борис Христов, Пловдив, можем да гледаме премиерата на адаптацията за сцена. Александър Секулов и Иван Добчев са работили по романа за сцена, а част от актьорския състав включва имена като Бойко Кръстано, Асен Блатечки, Ивайло Христов и други. Ако съдим по успеха на романа, то спектакъла не би следвало да му отстъпи. Да видим.