Шоколадът е страст, удоволствие, топяща се нежност, ласка. Известен е като храна на боговете, като любовен афродизиак и като прегрешение. Когато се консумира с мярка, повишава настроението, дава самочувствие и ни кара да се усмихваме. Ако нямате блокче шоколад, което веднага да разтопите в уста, бързо си купете. Тази статия трябва чете с шоко изкушение в ръка.

 

1. "Шоколад", Джоан Харис

Най-сладката приказка за шоколада като човешко отношение. Този, който може да подобри отношенията между хората, да ги сприятели, да скъси отдавна очуждените връзки, да стопли изстиналите сърца... Това е книга, наситена с аромат на шоколадови сладост и свобода.

"В стъклени камбанки и чинии са положени шоколад и бонбони, Венерини зърна, трюфели, карамелизирани плодове, купчинки лешници, шоколадови мидички, захаросани розови листенца, виолетови целувки…
Борбата между доброто и злото е принизена до една дебела жена, застанала пред магазин за шоколад, която с жалка нерешителност се пита: „Да го направя ли, или да не го направя?"



1. "Шоколадов рай", Карол Матюз

Книгата е особено подходяща за края на лятото, когато искате да изживеете последните му топли дни с удоволствие, подправено с малко какао.
"Знаете ли кое е съвършеното лекарство против главоболие, сексуален глад и депресия? Шоколадът, разбира се - бял, млечен или натурален - топящ се в устата - божествен шоколад... Защото:
Обвързването с шоколада не е опасно.
Удоволствието е гарантирано дори когато шоколадът е омекнал.
Шоколадът няма да се разсърди, ако го захапят твърде силно."

3. "Шоколад за женската душа", Кей Аленбоу
Когато преди години се появи "Пилешка супа за женската душа", много жени припознаха себе си в историите, разказани там, четяха ги и плакаха. "Шоколад за женската душа" е книга, с която буквално можете да опитате вкуса на живота и да се насладите на богатството му, прочитайки историите, които улавят същността на това да си жена. 77 истински и проникновени разказа за любовта, съчувствието, куража, майчинството и духовността.

4. "Крадецът на шоколад", Лора Флоран
Лора Флоран има няколко книги, в които действието се задвижва от шоколада. В "Крадецът на шоколад" магьосникът на арт шоколада – красивият французин - Силвен Марки, и неустоимата похитителка на шоколад – американката Кейд Кори, се впускат в страстна игра на съблазняване и интриги, и попадат в сложен любовен триъгълник, в който третият герой е... шоколадът. Любов и шоколад. Каква по-добра комбинация?!

5. "Шоколад за модерни хора"
Това е втората книга от поредицата "За модерни хора". В нея има повече от 50 неустоимите рецепти с шоколад – от крехки сладки, въздушни кексове, фини десерти, ароматните горещи напитки до запечена паста с шоколад и телешко филе с шоколадов сос.

6. "Шоколад. 50 лесни рецепти"
Шоколадът - черен, млечен, бял, с портокалови парченца, аромат на ванилия или с вкус на кафе.
От Академия "Барила", международен център, посветен на опазването и популяризирането на италианската кухня, са подбрали 50 рецепти за шоколадови изкушения. Те включват всичко от класически бисквити до оригинални десерти, от кремове до сладки хапки и малки кулинарни произведения на изкуството до невероятно привлекателни шоколадови торти.

7. "Като гореща вода за шоколад", Лаура Ескивел
Храната е главен герой в тази книга, защото събужда усещането за любов в героите. Тя е важен и мощен катализатор на човешките чувства. Всяка глава от романа започва с готварска рецепта. Голяма част от действието е съсредоточена в кухнята, която се приема за сърцето и душата на традиционното мексиканско семейство. Един от най-чувствените моменти в разказа е когато Хертрудис, възбудена от пъдпъдъците с розови листенца и сос, които хапва, успява да подпали дървената баня на двора, след което любимият й капитан я отвлича, както си е гола и я обладава, докато язди коня си.

 

8. "Златна книга за шоколада", Ан Макрий, Марко Нарди
Книгата грабва още с корицата си – прилича на голям и вкусен шоколад, в златна обвивка. Всъщност е сборник с над 300 рецепти за шоколадови изкушения – бисквити, десерти, сладкиши, кексчета, палачинки, кремове, сладоледи, торти, бонбони, напитки и солени ястия с шоколад. Има и красиви снимки, които възбуждат апетита.

9. "Мъже, пари и шоколад", Мена ван Праг
Автобиографичен роман за всяка жена, желаеща да се освободи от рутината, да открие истинската любов и да стане по-щастлива. Книгата разказва какво е възможно да се случи, когато някой отвори сърцето си за любовта, без да загуби себе си, и да възприеме шоколада като източник на удоволствие, а не на болка и вина.

10. "Химикал, шоколад и две рупии", Елена Щерева и Никовай Янков
"Словесно риалити" – това е твърдението на авторите за тази книга. В нея запечатват реалността в Индия – магическо място на живописна красота и бедност. А "Химикал, шоколад и две рупии" са трите нещата, които хилядите бедни индийчета искат от пътешествениците, които срещат.

11. "Насладата от шоколада" , Никол Шрайбер
Как кафявото злато на древните ацтеки се е превърнало в лакомство за всеки – това е основното, което ще научите от тази книга. А също и чудновати рецепти с шоколад и какао. И не напоследно място ще разберете защо трябва да се наслаждавате на шоколада, да му се отдавате като на нежна ласка, а не да ви гризе съвестта, когато похапвате от това изкушение.

12. "Уроци по грим и горчив шоколад", Красимира Стоева
Дали красотата е предпоставка да бъдеш приет и обичан? Заслужава ли си да умреш заради стремежа си към съвършенство? Тези въпроси разрешават три момичета – Христина, Деси и Рени. А докато се борят със собствените си страхове, те успяват да станат приятелки и много да се променят. Шокоадът пък винаги играе главна роля по време на техните срещи.

"Нашата маса. Отново седяхме на нея. И пред нас за пореден път се мъдреха обичайните напитки – горещ шоколад за мен и минерална вода за нея. А ние бяхме съвсем други!"

13. "От шоколада до морфина" , д-р Ендрю Уейл и Уинифред Роузън
Един малко по-различен поглед за нещата, които ни пристрастяват. Без да заклеймяват, авторите описват широкия спектър от съществуващи опасни вещества – от кафето до марихуаната, от стероидите до най-модерната дрога. Описани са възможните ефекти на всяка дрога, както и предпазните мерки и алтернативи, за да може всеки читател да направи своя осъзнат избор.