На 14.06 Франция отбелязва годишнина от превземането на Бастилията, което е и началото на Френската революция през 1789 г. На 14 юли 1790 година, точно една година след щурма на Бастилията, се провежда Празника на Федерацията (La Fete de la Federation) - мирно събитие, което не носи негативната емоция на отрязването на главата на губернатора на Париж, с което, от една страна, е натоварено превземането на Бастилията.

Властите решават да устроят грандиозно тържество под открито небе и въпреки дъжда, който се лее, 4-метрова триумфална арка приветства батальоните на Националната гвардия, командвани от маркиз дьо Лафает. Със закон от 1880 година 14 юли се обявява за национален празник на Франция.

Франция не е само Айфеловата кула и изразът "вулеву куше авек моа се соар", който знае почти всеки българин. Франция е ароматът на печени хлебчета с масло в Прованс, вино в старо шато, кроасани рано сутрин, кино класики, секси тела по Ривиерата, автомобили с елегантен дизайн, развиващи висока скорост и музика, музика, музика... 

10 френски песни, които остават хитове за вечни времена

1. Nana Mouskouri - l'amour en héritage

2. Herbert Léonard - Puissance et Gloire

3. Kate Ryan - Voyage, voyage

4. Yves Montand - Les Feuilles Mortes

5. Edin Piaf - Non, Je ne regrette rien 

6. Vanessa Paradis - Joe Le Taxi

7. Dalida & Alain Delon - Paroles, paroles

8. Joe Dassin - Et Si Tu N'Existais Pas

9. Tous les garcons et les filles - Francoise Hardy

 

10. Mike Бrant - C'est comme ca que je t aime