Наградите „Оскар“ са най-престижните кинонагради в света – няма актьор, режисьор или изобщо човек във филмовата индустрия, който да не мечтае един ден да се качи на сцената и да хване позлатената статуетка в ръка. На другия край на спектъра са наградите „Златна малинка“, който се дават на най-лошите популярни филми през годината. Тях никой не иска да има.

Тази година българката Мария Бакалова стана първата родна актриса, номинирана за „Оскар“ и цялата страна ще ѝ стиска палци на церемонията на 25 април (26 в България). Само ден по-рано актрисата ще има „шанса“ да получи и „Златна малинка“. Тя е номинирана заедно с бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани (в категорията най-лоша екранна комбинация) и заради политическия заряд на номинацията Балакова и Джулиани имат всички шансове да спечелят.

Ако това се случи, Мария Бакалова ще влезе в сравнително ограничения клуб на хора, получавали и двете награди. Всъщност само трима души са получавали „Оскар“ и „Златна малинка“ в една и съща седмица – композиторът Алан Менкен през 1993 г., сценаристът Брайън Хелгеланд през 1997 г. и актрисата Сандра Бълок през 2010 г., но и тримата са ги получавали за различни роли. Ако през април Бакалова успее да спечели и двете отличия, ще стане първата актриса, която го е постигала за една и съща роля.

„Златна малинка“ не е повод за гордост за никой актьор или създател на филми. Добрата новина е, че Мария не е номинирана заради актьорската си игра, а заради неловката сцена с Руди Джулиани, но за това вината не е нейна – Джулиан не знаеше, че участва във филм и Мария Бакалова трябваше да импровизира, за да накара много по-възрастния от нея мъж да започне да флиртува.

Снимка: Getty Images

По любопитен е случаят с Глен Клоуз, която тази година е номинирана за „Златна малинка“ в категорията за най-лоша поддържаща роля и за „Оскар“ в категорията за най-добра поддържаща роля – за една и съща роля. Само още двама актьори преди нея са имали номинации и за двете награди за една роля.

Стискаме палци на Мария да получи „Оскар“-а и не толкова за малинката. Но дори да вземе и двете награди, нека е спокойна, че е в много добра компания. На следващата страница може да прочетете за холивудските легенди, които получиха „Оскар“ и „Златна малинка“ >>>

Наградата „Оскар“ и наградата „Златна малинка“ са пълни противоположности в киноиндустрията. Не само по отношение на престижа, който носят, но и на реалната им стойност – изработката на едната награда излиза около 400 долара, а на другата по-малко от 5 долара (познайте кое за коя е).

„Оскар“-ът ще ви издигне сред най-добрите, „Златна малинка“ ще ви свали сред най-лошите, но има хора, които са получавали и двете награди. Ето някои от тях:

Ким Бейсинджър

Снимка: Getty Images

През 1998 г. актрисата от „Поверително от Ел Ей“ получава „Оскар“ за най-добра поддържаща роля. Точно 20 години по-късно получава „Златна малинка“ за най-лоша поддържаща роля в „50 нюанса по-тъмно“.

Мел Гибсън

Снимка: Getty Images

Звездата от „Лудия Макс“ и „Смъртоносно оръжие“ е една от най-противоречивите личности в Холивуд. От една страна политически некоректните му изказвания и скандално поведение го направиха един от най-мразените, но безспорния му талант не позволява да бъде забравен. Мел Гибсън има два „Оскар“-а (като актьор и режисьор за „Смело сърце“). През 2017 г., след като направи хита „Възражение по съвест“, Мел Гибсън получи единствената положителна „Златна малинка“ – за хора, които са имали поредица неуспехи и после са направили наистина добър филм. Ако си беше останал само така, нямаше да го включим в този списък, но през 2018 г. получи и истинска малинка за коледния филм „Daddy's Home 2“.

Бен Афлек

Снимка: Getty Images

Афлек има две награди „Оскар“, макар и не за актьорската си игра – той получи наградата като сценарист на филма „Добрият Уил Хънтинг“ и като продуцент на „Арго“. Но също така има и три награди „Златна малинка“, една от които е за най-лоша екранна комбинация – същата категория, в която се „състезава“ Мария Бакалова.

Леонардо ди Каприо

Снимка: Getty Images

Актьорът стана известен с това, че му отне години, за да получи „Оскар“, докато всичките му почитатели очакваха това да се случи по-рано. Със Златните малинки няма проблем и получава своя дял от антинаградите още през 1998 г. в категорията най-лоша екранна двойка за филма „Желязната маска“ (и тъй като наградата е за него и за брат му близнак, когото играе самият той, може да се каже, че „отличието“ е двойно).

Сандра Бълок

Снимка: Getty Images

През 2010 г. Сандра Бълок получава „Златна малинка“ за филма си „Луда по Стийв“. Тя е една от малкото номинирани за антинародните, които отиват да си я получат. На следващия ден Бълок получава и „Оскар“ за филма „Сляпата страна“. По този начин става едва третата (и последна засега, ако Мария Бакалова или Глен Клоуз не променят това) актриса, която получава двете награди в една и съща седмица.

Ал Пачино

Снимка: Getty Images

Той е един от най-големите холивудски актьори, макар и да е доста пренебрегван на „Оскар“-ите. Пачино все пак има един „Оскар“ в кариерата си, а през 2012 г. получава и „Златна малинка“ за кинопровала „Джак и Джил“.

Лайза Минели

Снимка: Getty Images

Дъщерята на Джуди Гарланд има награда „Оскар“ за ролята си във филма „Кабаре“ от 1972 г., но и „Златна малинка“ за ролята си в романтичната комедия „Артър 2“.

Още няколко велики актьори с „Оскар“ и „Златна малинка“ може да намерите на следващата страница >>>

Лорънс Оливие

Снимка: Getty Images

Един от най-великите актьори на всички времена има само една награда „Оскар“ (ако не броим почетното му отличие от 1979 г.), но цели две Златни малинки. Оливие получава антинаградите през 1981 г. за „Певецът на джаз“ и през 1982 за „Инчон“.

Кевин Костнър

Снимка: Getty Images

Костнър е най-известен с класиката „Танцуващият с вълци“ – филм, който му донесе „Оскар“-и за режисура и за най-добър филм, както и номинация за актьорската му игра. Не толкова успешни се оказаха филмите „Робин Худ: Принцът на крадците“, „Уайът Ърп“ и „Пощальонът“, всеки от които му донесе „Златна малинка“ за най-лош актьор.

София Копола

Снимка: Getty Images

Ако „Кръстникът“ и „Кръстникът 2“ са сред най-великите филми на всички времена, какво може да се обърка? Явно София Копола, която спечели „Златна малинка“ за най-лоша актриса и за най-лоша нова звезда. Тя обаче успя да изтрие петното с филма „Изгубени в превода“, който ѝ донесе „Оскар“.

Фей Дънауей

Снимка: Getty Images

Актрисата получи „Оскар“ за ролята си в „Телевизионна мрежа“ и две Златни малинки за „Mommie Dearest“ и за „Заместничката“.

Марлон Брандо

Снимка: Getty Images

Още един от най-големите в Холивуд е получавал признание не само за таланта си – „Оскар“-и за филмите „На кея“ и „Кръстникът“, но и за провалите си – „Златна малинка“ за катастрофалния „Островът на доктор Моро“.

Чарз Хестън

Снимка: Getty Images

Шедьовърът „Бен Хур“ донесе на Хестън „Оскар“ за най-добра главна роля, но в последните години от живота му актьорът получи и антинаграда „Златна малинка“ и то за три филма – „Кучета и котки“, „Планетата на маймуните“ и „В града и на вилата“. И това само 6 години, преди да почине.