Завършването на училище ни изправя пред големия въпрос „С какво искам да се занимавам занапред?”. Изборът на професия е доста важен за бъдещето на всеки човек. Факт е, че ако избраната професия се отдава на човек и изпитва удовлетворение от нея, животът му би бил много по-спокоен и щастлив.

След завършването на средно образование пред младежите има 2 основни варианта – да се запишат в някой университет, ако искат да продължат образованието си и да повишат квалификацията си или да започнат работа. Независимо кой вариант ще изберат – в един момент ще се изправят пред въпроса коя е подходящата сфера за развитие за тях?

Предлагаме ви 7 стъпки, които ще улеснят избора ви:

1.Бъдете целеустремени
Важно е да сте наясно със себе си кой сте и какви са очакванията за бъдещето ви. Поставете си конкретни цели, не се подценявайте и с увереност пристъпете към осъществяването на идеите си. Извадете лист хартия и напишете желаните позиции, които искате да заемете.

Защо жените са по-добри в ПР-а?>>

2.На лов за улики
Към списъка добавете вашите качества и интереси и ги перифразирайте на работен език. Отбележете с тикче, тези които ще са ви полезни при търсенето на работа. Подчертайте нещата, с които обичате да се занимавате. Следващата стъпка е да обърнете внимание на опита и на нещата, които ви поглъщат изцяло. След това помолете семейство си и приятели да ви опишат с 2-3 думи. Всички тези стъпки ще са полезни при написването на мотивационно писмо.

Условията за успешна кариера >>

3.Какво ви прави щастливи?
Избройте нещата, които ви правят щастливи. Задайте въпроса кои от тях могат да се съчетаят с кариерата и без кои не можете да живеете. Изведете на преден план позициите, които се съчетават с вашата индивидуалност и целите, които искате да постигнете.

 

4.Напишете си домашното
Направете изследване на длъжностите, които ви привличат – какви са изискванията, отговорностите и т.н. Проверете личностите, на които се възхищавате и уважавате постиженията им.

 

5.Ограничете фокуса си
Фокусирайте се на няколко длъжности. Не се разпилявайте от А до Я в търсенето на подходяща работа за вас. Ако в даден момент установите, че секторът, към който сте се ориентирали, не е за вас – прехвърлете се към нещо друго, но без излишно да се разпилявате.

Чували ли сте за професията лайф коучър >>

6.Не се отпускайте
Процесът на търсене на подходяща работа за вас може да е изморителен, но за да постигнете мечтите и целите си, не трябва да се предавате. Ако приемете позиция, която не ви вдъхновява, а просто защото е свободна - скоро ще осъзнаете, че сте нещастни.

7.Бъдете идеалният кандидат
Попитайте познати, които работят на подобна позиция като желаната от вас, какво е необходимо, за да ви наемат. Тези хора са голямо предимство и можете да извлечете голяма полза от тях. Обсъдете вашето CV, мотивационно писмо и качествата, които притежавате и на които трябва да акцентирате.