Когато човек е все още млад, преживява силно еуфорията от приятелството. Импулсивно се впускаме в това чувство и в необходимостта да имаме множество от приятели. Въпреки това едва ли сте полагали големи усилия, за да намерите нови приятели. Винаги е имало някой с интереси и възгледи подобни на вашите и лесно сте откривали нов довереник.

Но замислете се кога за последно сте завързали ново приятелство? Истинско приятелство, което ще издържи теста на времето? Някого, когото наистина обичате и сте сигурни, че ако му се обадите в 3 часа посред нощ веднага ще се отзове на повикването ви? Човек, който винаги ще бъде до вас независимо от всичко, не се открива толкова лесно.

Осъзнаваме кои са ни истинските приятели в най-трудните ни моменти. Не е лесно да намериш човек, който да те изслуша и да те подкрепи. Задавали ли сте си въпроса защо това е така? Какво се случва с приятелството?

23 неща, които да кажем на най-добрия си приятел >>

Ето какво откриваме за приятелството, когато наближим или току-що сме прехвърлили 30-те:

Хората нямат достатъчно време един за друг

В училище и университета имаме много повече време един за друг. В тези години на наивност и смели мечти, купоните, лудориите, ученето заедно за лекции – човек има много повече време, което да отдели за бандата приятели. Със започването на работа, това време намалява драстично. Ежедневната ангажираност, поддържането на дома и грижата за семейството заемат „25 часа” от деня ни. Ако се отвори малка пролука, обръщаме внимание на старите ни приятели и се опитваме да наваксаме пропуснатото време. Едва ли ще намерите време да завърже ново приятелство и да го съчетаете с досегашните си дружки.

6 типа приятели, които е добре да имаме до себе си >>

С годините затвърдяваме собствената си идентичност

Пораствайки, приятелите стават важна част от израждането на собствената ни личност. Нашите приятелства определят в много отношения кои сме ние, без дори да го осъзнаваме. С годините все по-ярко осъзнаваме кои сме ние и е трудно да се нагодим към характера на някой нов човек. Да пречупиш собствените си виждания и да правиш чести компромиси става все по-трудно. Като деца не сме имали кой знае какви критерии за приятелите ни, но с времето това се променя.

ТЕСТ: Приятно ли е с теб?


Приятелството наподобява излизането на среща

Някои хора доста бързо успяват да завържат приятелства, след като са се преместили на ново място. Каква е тяхната тайна? Те подхождат към приятелите си като при излизане на среща. За да се сближат с потенциалните приятели, те излизат да пийнат по едно питие или отиват на разходка (по магазините или парковете – всеки със своите интереси).

5 лични решения, за които никой няма право да ви съди >>

Хората показват какви са наистина (или какви не са)

Като деца често сме сменяли най-добрия приятел. След разочарование бързо си намираме, някоя нова дружка, с която да споделяме лудориите си. Сега, когато загубим приятел, болката е много по-голяма и дълготрайна. Подобна раздяла може да бъде породена ако някои е казал, че ще бъде до вас, а всъщност, когато ви е най-необходим го няма. Хора, които са ви поставяли на пиедестал, внезапно могат да изиграят някой невъобразим номер и да ви сринат емоционално. Други, които са се омъжили и имат семейство, могат напълно да забравят за съществуването ви. Често срещано е изведнъж интересите ви да се променят и да нямате обща тема, за която да говорите.

В един момент, човек с „много” приятели, може да се окаже самотен. Особено ако приятелите ви са далеч и комуникирате предимно чрез интернет. В крайна сметка нищо не може да замени топлата прегръдка, когато се чувствате зле. Затова е важно не да имаме много приятели, а малко но добри.

Преценете кои приятелства си заслужават и се отнасяйте към тях като безценно съкровище, каквото наистина са те.