Усмивката е онзи израз на света, който може да прескочи граници, езици и култури. С това изражение показваме щастието си. 

За усмивката са известни много любопитни факти. Някои от тях може би не знаете. Специално за вас избрахме 15 от тях:

1. Усмивката е първият израз на лицето, което бебетата показват
Всеки родител може да потвърди, че усмивката на малкото човече ще озари стаята. Бебетата правят това още през първите седмици от живота си (б.а. - и дори, докато са още в утробата). Често това се случва и докато малките спят. Все пак след около два месеца бебето започва да се усмихва в отговор на това, което вижда, особено ако срещу себе си има усмихнато лице. Това е социална усмивка, която предава на детето емоционално преживяване и важен момент от развитието му.

2. Децата се усмихват повече от възрастните
Детството е време на чудеса и въображение, както и за много смях. Известно е, че малчуганите се усмихват до 400 пъти на ден, докато възрастните го правят около 20 пъти на ден. Основните причини за постоянното хилене на децата се коренят в по-малкото стрес и обикновено много повечето свободно време.

3. Помага да живеете по-дълго

Един от най-интересните факти за усмивката е, че тя може да помогне на човек да живее по-дълго. Хората, които са по-щастливи, са по-склонни да се радват на по-дълъг и здрав живот. Един от начините да покажат колко са щастливи е усмивката. Необходими са повече изследвания на тази интересна теория, но повече усмивки и положителна енергия не могат да навредят!

4. Усмивката ви поддържа здрави
Имунната система на всеки се нуждае от подсилване, а какъв по-добър начин от този. Когато се усмихваме, ние активираме допамин, който увеличава производството на антитела. Така че усмихнете и си нарежете една ябълка, за да държите лекаря далеч от себе си.

5. Можете да се заразите с усмивка
Тя е не само приятна за околните, но всъщност и е заразна. Мозъкът е устроен да разпознава това щастливо изражение на лицето и даже да го имитира. Хората са склонни да се усмихват дори на непознати. Така че правете го по-често, защото някой може да има нужда точно от това днес.

6. Намалява стреса
Стресът може да причини много сериозни здравословни проблеми и да повлияе негативно на начина ви на живот. Има обаче лесен начин за преодоляването му. Използвайте усмивката! Учени откриват, че тя може да понижи нивата на сърдечната честота и да намали реакцията на тялото след стресови ситуации. Повече усмивки за по-здраво сърце!

Снимка: istockphoto.com

7. Универсално средство за комуникация
Пътуването в непозната страна може да предизвика във вас истински културен шок - нови традиции, различна храна и разбира се, езиковата бариера. Но има един израз на лицето, който преодолява всичко това и се разпознава от всеки на този свят. Някои нации се усмихват повече от други, но едно просто повдигане на устните може да помогне на хората да се разберат, независимо откъде са.

8. Подобрява настроението
Понякога е трудно да не се чувствате разстроени, сърдити или ядосани. Невинаги е лесно да промените лошото настроение. Проучвания обаче показват, че простият акт на усмивка, дори когато не се чувствате щастливи, може да промени нещата. Усмихването може да подмами мозъка ви да повярва, че сте радостни, което на свой ред създава истински положителни чувства. Така че следващият път, когато ви налегне тъгата, просто се усмихнете насила и обърнете това намръщено лице с главата надолу!

9. Жените се усмихват повече от мъжете
Жените имат способността да поставят това изражение на лицето си средно 62 пъти на ден, докато мъжете средно 8 пъти. Това изненадващо разделение между половете е по-ясно изразено при младежите, като разликата се стопява в по-зряла възраст. Освен това, изследователите казват, че при хора, заемащи по-властови или социални роли, различи ята между половете в средните стойности на усмивките се смаляват значително.

10. Кара хората да си мислят, че си по-умен
Учени, наблюдаващи връзките между възприеманата интелигентност и привлекателността, установяват, че има пресечна точка между положителните емоции и това да бъдеш възприеман като по-умен. Според техните изследвания, лицата, които се усмихват, са класирани като по-вероятно да бъдат много интелигентни от лицата, които се мръщят и изглеждат тъжни.

11. Тя е природно средство за облекчаване на болката
Усмихването може да примами мозъка да мисли за радостни неща, дори по време на болезнена процедура. Пример - като при инжекция. Участниците в такъв експеримент, които се усмихват, усещат с 40% по-малко болка от иглата от тези, които не показват никаква емоция. В края на краищата трябва да има поне едно нещо, което да може да ви успокои.

12. Има 19 различни вида усмивки
Има 19 различни вида усмивки, които хора разпознават и използват ежедневно. Не всички обаче са породени от щастие. Със само 6 от тях си служим, когато сме добре. Други причини, с които са свързани усмивките, са презрение, гняв, нервност или когато лъжем.

13. Не само хората могат да се усмихват
Не сме единствените, които извиват устните си нагоре. Подобно нещо се среща и при примати, като шимпанзетата. Техните усмивки са смятани за еволюционния произход на нашите. Обикновено тези не се приемат за щастие, а имат по-сложна роля в дивата природа. Хиленето на приматите може да е признак на агресия или подчинение, показват доклади.

14. Това е най-силният израз за разпознаване от разстояние
Изразът на лицето е важна част от човешката комуникационна система. Дори от разстояние можем да тълкуваме знаците на лицето на другия, като щастливите изражения, когато хората се разпознават отдалече.

15. Хората ще те харесват повече
Тайната да бъдеш най-харесваният човек е проста - усмихвай се. Установено е, че този жест прави човек по-достъпен, по-обожаван, по-привлекателен и дори този човек има по-голям шанс да получи повишение. И ако това не е достатъчно, има и още. Хората са склонни да приемат усмихнатите за по-компетентни. Доказателство, че усмивката е едно от най-мощните изражения на лицето в целия свят.