Изборът на подарък за сватба не е никак лесна задача. А когато към неизвестното добавим и неговите получатели, които са кралски особи, то селекцията със сигурност ще отнеме сериозно време за размисъл. Това сигурно е причината хората да се спират на безумни сватбени дарове като тенис корт, 1 тон торф или половин тон пита кашкавал. Съвсем не се шегуваме - това са истински истории – вижте ги:

Цял природен резерват

Принц Карл Филип на Швеция и съпругата му принцеса София се сдобиват с двуместен каяк, подарък от щведското правителство след вричането им във вярност. И това съвсем не е всичко. Двойката получава и собствен природен резерват, в който да може да изпробва новата придобивка.

Тенис корт

Принц Фредрик Датски и принцеса Мери Датска получават наистина неочакван подарък за сватбата от община Сондерборг, Дания – тенис корт за лятната им къща.

Индийски бик

Снимка: EPA

Меган Маркъл и принц Хари със сигурност са били изненадани да чуят, че благотворителната организация PETA Индия, осиновила бик, който бил ранен. Кръстили го Мери (съчетание от имената на Меган и Хари). Той ще прекара остатъка от живота си релаксирайки на спокойно място в щата Махараштра, Индия. От организация се надяват един ден кралската двойка да посети и види на живо Мери.

Колело за двама

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Когато през 2011 година Кейт и Уилям се женят, Борис Джонсън е кмет на Лондон. Като такъв той им подарява за сватбата колело, което може да бъде карано от двамата едновременно. До момента не е известно какво се е случило със специалния велосипед и дали изобщо херцозите на Кеймбридж са го карали някога. Но трябва да признаем, че подаръкът е оригинален, нали?

Яхта

Принц Рание Монакски и Грейс Кели получават като подарък за сватбата си през 1956 г. яхта на име „Arion”. Подарява им я гръцкият милиардер Аристотел Онасис. Докато е спорно дали други подаръци, подарявани на кралски особи са били използвани някога, то този със сигурност е. Принцеса Грейс използвала плавателния съд, за да забавлява и води на разходка важни гости.

Продължава на другата страница>>>

Джип

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар че Кейт и Уилям помолиха подаръците за сватбения им ден да бъдат насочени под формата на дарения за благотворителни каузи, имаше смелчаци, които им подариха джип Land Rover. Както се очакваше, кралската двойка дари скъпото возило за благотворителност.

Пита кашкавал, тежаща 500 кг

След сватбата си през 1840 година кралица Виктория и принц Алберт били изненадани да разберат, че един от подаръците тежи 500 кг и е огромна кръгла пита кашкавал. 750 крави са дали всичко от себе си за „изработването“ й. Кралицата приела подаръка, но фермерите помолили тя да участва в изложба. След изложбата обаче кралицата отказала да я приеме отново.

Гигантски пъзел

През 2004 година испанският принц Фелипе се жени за Летисия Ортис. Кралската двойка получава изненадващ дар – огромен пъзел с техните ликове.

Продукти за сватбена торта

Историята познава много практични и също толкова любопитни подаръци, които кралските особи са получавали за сватбата си. Кралица Елизабет Втора и принц Филип бил изненадани да разберат, че неправителствена организация им подарява всички продукти, от които се нуждаят за сватбената си торта.

1 тон торф

Интересът на принц Чарлз към селското стопанство вероятно е причината местния селски съвет от Съмърсет да му изпрати един тон първокласен торф, който да използва в имението си в Глостършир след венчавката с принцеса Даяна.