Много се изговори за Мария Бакалова – и пошло, и грозно, и гордо, и с признателност. Но каквото и да говорим у нас, извън България бургазлийката продължава да се смята за един от огромните фаворити на предстоящите Оскари. Самият Саша Барън Коен (сценаристът и главният актьор във втората част на филма "Борат") каза, че Мария е истински феномен и поздрави не само нея с уникалния й успех и игра, но и цяла България за таланта, който е дала на света. Нещо повече – въпреки че у нас мненията за играта, ролята и изобщо кариерата на Бакалова продължават да бъдат тема за спор в медийните и културни среди, не така седят нещата сред букмейкърите. Защото, между другото, да, в днешни дни в спортните сайтове за залози можем да правим и такива ставки – кой ще спечели Оскарите.  У нас, на тази страница можете да се запознаете с обзора на букмейкъра Bwin, където също можете да поставяте такъв тип залози.

Възможно ли е Мария Бакалова наистина да вземе "Оскар"?

В тазгодишните награди бургаската млада звезда на България е номинирана в категорията за „Най-добра поддържаща женска роля“. Нейни опонентки са Глен Клоуз за ролята си в "Елегия Хилбили", Оливия Колман за поддържаща си роля в "Бащата", Аманда Сайфред  за участието си в "Манк" и Юн Ю-Джун  с ролята си в южнокорейския филм "Минари". Интересен е фактът, че ако погледнем предложените ставки за всички тези актриси, включително и тази на Мария Бакалова, нашенката получава втората най-ниска. А това, разбира се, означава, че според световните букмейкъри българската актриса има най-голям шанс да грабне престижната статуетка. Между другото, още по-любопитно е, че като най-силен конкурент за Бакалова се очертава не коя да е, ами 70-годишната Джун. Според медиите, много по-логично е нашенката да е в бясна надпревара със значително по-младата Амнанда Сайфред – на 35 години. Но букмейкърите не смятат така. Те поставят Сайфред в най-неизгодната позиция, като и отреждат ролята на най-малко възможната победителка в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ за 2021 година. И макар 70-годишната азиатка Юн Ю-Джун да се представя гениално в ролята си във филма „Минари“ и опитвайки се да бъдем максимално обективни, можем да кажем спокойно, че Бакалова има повече от реалните шансове да вземе наградата, дори и от втора позиция, все пак забелязахме и огромният интерес към нея в медийното пространство, най-вече това на американската публика. Не трябва да забравяме, че Мария Бакалова дълго време заемаше първата позиция. Ако сравним двете ленти, трябва да помислим какво точно ще се избере на тази церемония – жестоката и свирепа реалност на Саша Барън Коен или забравената американска мечта в лицето на филма „Минари“ на Лий Айзък Чънг.

Какво се случи до момента с Мария Бакалова?

Част от „доводите“ на букмейкърите да поставят Мария Бакалова на челна позиция за фаворит в своята категория в Оскарите е фактът, че на практика до този момент тя не бе отличена с кой знае какви големи награди от други престижни филмови форуми по света. А реално погледнато тя го заслужава. Напомняме ви, например, че бургаската родна звезда вече пoлучи нoминaции зa БAФТA и „Злaтeн глoбуc“, но уви, не успя. Все пак, дори да не спечели на Оскарите, Бакалова вече може да се радва на няколко награди, включително тази на Гилдиятa нa кинoaктьoритe, кaктo и на „Избoрът нa критицитe“.

Кога ще разберем дали букмейкърите са прави за Бакалова?

Разбира се, истината ще бъде ясна съвсем скоро. След многократно отменяне събитието по тазгодишното раздаване на наградите Оскар разполага с окончателна дата. В нощта на 25-ти срещу 26-ти април най-накрая ще успеем да разберем дали Мария Бакалова ще е първата ни актриса, спечелила статуетка Оскар. Пожелаваме й го от сърце. На пук на всичко, което се изписа за нея, ние й стискаме силно палци и вярваме, че тя ще е поредният българин, накарал ни да се почувстваме горди от нас си, от нашите големи таланти. Каквато е безспорно и самата Мария Бакалова.