Водени от развитото си чувство за естетика и стил си купуваме дрехи, които не само отговарят на последните модни тенденции, но и ни харесват. До такава степен, че не спираме да ги носим. Да, но честото обличане ускорява процеса на захабяване, а с това трудно можем да се примирим.

Засягаме основни въпроси, свързани с поддръжката на любимите ни дрехи и отговаряме с факти.

Как да направим чорапогащниците ни по-здрави?

Замразете ги! Да, точно така. Колкото и странно да звучи, ако утре сте решила да облечете пола, увийте чорапогащника в найлонов плик и го оставете на престои една нощ в камерата на хладилника. Друг ефективен начин е да го напръскате с много лек лак за коса.

Що се отнася до ежедневното облекло, има едно основно правило, което е редно да спазваме – след закупуването на нова дреха е задължително да я изперем, защото материята е обработена с химикали, които не само са опасни за кожата на тялото, но и за самата тъкан.

А дънките! Колко често е редно да ги перем? По този въпрос мненията са също толкова много, колкото и моделите дънки, които съществуват на пазара. Да, но както винаги има правило, което да изключи всички останали предположения. Досещаме се, че не е нужно да перем любимия си чифт дънки след всяко носене. Истината е, че е напълно “ок” да ги пускаме в пералнята на всеки 3 и/или 4 носения.

Настъпва зима и ни се налага да носим палта и балтон, които както се досещате е редно да се носят на химическо чистене, за да изглеждат добре. Да, но колко често е редно да го правим?

За да поддържате чистотата и здравината на любимото си палто е добре да го носите на всеки месец и половина/два на химическо чистене.

Да, но ако го изцапаме на определено място? Можем единствено да ви посъветваме да не търкате по материята, защото така мръсотията ще навлезе в тъканите и с времето може да разяде плата. Използвайте мека гъба и търпеливо премахнете петното.

2015 е не само годината на белите палта, но и на велурените ботуши и боти. Можем само да си представим физиономията ви при представата на красивите ви обувки от велур в снега. Да, повечето от нас първосигнално си казват: "Велур?! Не, твърде труден е за поддръжка!" В интерес на истината, не е така. Редно е само да сме предвидливи и съобразителни. При въвеждането на велурена дреха или аксесоар в гардероба, постарайте се да я предпазите със специален спрей преди да я носите навън. Относно якетата и/ли сака от велур има едно единствено правило, за тяхното правилно съхранение, закачайте ги на широка закачалка.

Говорейки за закачалки – трябва да знаете, че металните закачалки са изключително вредно за дрехите. Може и да са практични, защото след химическо чистене дрехите са добре изгладени и сложени на такива, но не е добре да ги оставяме дълго време на тях. Същото важи и за найлона, с който са покрити.