Спомняте ли си шарените гривни, които носехме като ученици и които плетяхме сами? Искаме да ви кажем, че те вече се завърнаха на мода и ако не си спомняте как точно се случваше всичко с конците – ето един опресняващ урок.

Необходими материали:
разноцветни конци за гоблени
тиксо
ножица


Първо трябва да си харесате няколко цвята конци. От всеки от тях пригответе по две нишки, които са дълги около 60 см. Завържете всички конци на възел като оставите поне 10 см аванс преди възела. Залепете за гладка повърхност или закрепете с безопасна игла за възглавница.

И така, ако сте си избрали шест цвята, значи трябва да имате общо 12 нишки, или по две от всеки от шестте цвята. Разделете ги на две колонки – във всяка от двете трябва да има по един от шестте цвята. Подредбата трябва да е огледална от двете страни.

 

Започнете плетенето от лявата страна с най-левия конец, който в случая е червен. Овъртете червения конец около оранжевия и направете възел. Издърпайте нагоре и надясно, за да затегнете. Направете същия възел по два пъти на всеки цвят. Продължете така, докато най-левият цвят (червеният) се пренесе в средата.


Следващата стъпка е да вземете най-дясната ниша от дясната колона с конци, която отново е в червено. Направете същото с нея, само че в посока отдясно наляво, докато достигнете средата. При това положение двете най-външни нишки, които бяха черчените преди, сега трябва да са в средата. Завържете ги два пъти – както всички останали възли, които правите.

Това е – първият ред е готов. Така продължавате, докато гривната стане достатъчно дълга. Когато привършите, отново завържете възел, за да не се разплите. В двата края на гривната сплетете плитки от конците, за да могат да се връзват по-лесно на ръката.

Как всичко се случва подробно може да видите и в галерията ни горе.