Ако направите коледна украса само от естествени материали, ще внесете много естествена красота в дома си. А природата е щедра на всякакви материали, които могат да се използват за целта - шишарки, жълъди, клони, дънери, дървесна кора, мъх и други. Звучи много по-различно от стъклени топки за елхата и хартиени гирлянди с брокат, но е и много по-натурално, екологично и внася голяма доза уют.

1. Свещници с дървесна кора

Увийте около стъклен буркан няколко парчета кора от дърво (за предпочитане от бреза). Пристегнете с канап или друга връв. Бурканът може да напълните с дребни лакомства или да използвате като свещник.

2. Джуджета от шишарки

С малко вълна (или памук) за брадите и филц за шапките, шишарките лесно могат да се превърнат във весели джуджета. Закачете ги на обикновен клон или пък над детските легла. 

3. Играчки за елхата от тесто

Замесете тесто от брашно и сол в равни количества, плюс малко вода. Може да го разточвате и изрязвате с формички за сладки или да го оформяте по какъвто начин ви подсказва фантазията. Преди да изпечете във фурната, направете дупки с клечка за зъби, през които след това да промушите връв, за да ги закачите. Печете на 150 градуса. Фигурките могат да се оцветят с боички за рисуване с пръсти или сладкарски бои.