Тъй като тази класация е моя и по никакъв начин не сте длъжни да се съгласявате, ще започна с нещо лично. С жена ми имаме обща страст да гледаме филми. Прекарваме часове пред телевизора (не преувеличавам, имаме традиция да си отделяме цял ден, когато излезе нов сезон на “Stranger Things“ и го гледаме от начало до край). И макар да споделяме страстта си към филмите и сериалите и да имаме общо взето един вкус и еднакви любими филми, в някои отношения се разминаваме. Аз например харесвам по-шантав хумор от типа на „Монти Пайтън“ и комедии като „Последният ергенски запой“, които не признават никакви граници. Тя пък обича романтични филми.

И, както се досещате, редовно се предизвикваме да гледаме неща, които са нетипични за вкуса на другия. Повечето пъти очакванията да сме разочаровани се оправдават, но има и някои съкровища, които изплуват по този начин.

Именно така ми хрумна да направя тази класация с романтични филми, които не са изцяло „женски“, а могат да се гледат от мъже. Разбира се това може и да не значи нищо, тъй като е прието, че мъжете предпочитат филми с бързи коли, а в нашето семейство неща като „Бързи и яростни“ ги гледа жена ми, аз не мога да ги търпя.

5. „10 неща, които мразя в теб“ от 1999 г.

Снимка: imdb.com

По-отблъскващо от определението „романтичен филм“ ми действа единствено „романтична комедия“. Това е най-баналният жанр в киното (може би наравно с хоръра) и не виждам нищо смешно в това да гледаме все същата история отново и отново.

„10 неща, които мразя в теб“ до известна степен пародира жанра и по тази причина на никого не му пречи, че използва всички клишета от романтичните филми. И най-хубавото е, че го прави по такъв начин, че романтичната история си остава достатъчно интересна и вълнуваща.

Не вреди и това, че във филма участва невероятният Хийт Леджър. Още тогава ми направи добро впечатление, макар да признавам, че осъзнах колко е велик едва след ролята му в „Черния рицар“, която се оказа последната в живота му.

4. „Наистина любов“ от 2003 г.

Снимка: imdb.com

Един от минусите на романтичните филми е, че представят любовта еднопластово – човек 1 се влюбва в човек 2, минават изпитания, обичат се и всичко е розово. В „Наистина любов“ няма такова нещо и филмът показва любовта в различните ѝ нюанси.

Всъщност това е антология с няколко различни истории и за няколко различни души, които се опитват да намерят любовта около Коледа. И това може да се приеме за още един плюс – филмът е еднакво подходящ както за Свети Валентин, така и за Коледа.

Кои са останалите три филма, които никой мъж не може да обвини, че са „прекалено женски“, може да видите на следващата страница >>>

3. „Отнесени от вихъра“ от 1939 г.

Снимка: imdb.com

Тук трябва да имате предвид, че половинката ви може да има друг проблем с филма – прекалено дълъг е. спомнете си колко шеги понесе Мартин Скорсезе за това, че „Ирландецът“ е дълъг три часа и половина. А „Отнесени от вихъра“ е четири. Но си заслужава всяка минута!

Историята за гражданската война в САЩ е увлекателна и интересна, но също така „Отнесени от вихъра“ е една от най-известните любовни истории и Рет Бътлър остава мъжът мечта за много жени вече над 80 години.

Всъщност обаче ходя по тънък лед с този филм, тъй като самият Кларк Гейбъл, актьорът в ролята на Рет, го е смятал за твърде женски. Но времената се променят и вече не се смята за толкова срамно мъж да плаче на екрана (сцената, която най-много е притеснявала Гейбъл).

2. „Блясъкът на чистия ум“ от 2004 г.

Снимка: imdb.com

Това е филм, който жена ми не беше гледала, защото не може да понася Джим Кери (да, знам колко странно звучи това). Ако и вас това ви смущава, не се заблуждавайте – филмът не е комедия, а романтична драма за двама души, които са се разделили и се опитват да забравят, че някога са се обичали.

Любителите на романтични истории ще останат доволни, защото целият филм представлява едно преоткриване на любовта, докато героите се опитват да се забравят един друг с помощта на машина за изтриване на спомени. Ще останат доволни и почитателите на качествени филми.

1. „Казабланка“ от 1942 г.

Снимка: imdb.com

Има причина този филм да е класика. Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман правят най-добрите си роли в него. Романтичната история е много важна за сюжета на филма и е достатъчно интересна, за да задържи вниманието на по-романтично настроените зрители, но филмът е интересен и богат, останал е в историята на киното и да продължава да бъде любим на хиляди зрители дори сега, почти 80 години по-късно.