Колкото и да не ни се иска, кожата на лицето се уврежда през зимата. Еластичността на кожата намалява под въздействие на студа и вятъра.  Едновременно с агресивните фактори навън, климатиците и парното вътре допълнително изсушават кожата и тя загрубява. Затова пък има защитна козметика за поддържане на кожата в условията на зимата.

Мазните кремове, богати на витамини са най-добрата защита срещу сухия студен въздух. Те намаляват въздействието на големите температурни амплитуди на открито и в затворени помещения, като предотвратяват прекаленото разширяване на кръвоносните съдове на лицето и неприятното зачервяване.

През зимата мастните жлези са с намалени функции. Бариерните свойства на воднолипидния слой отслабват и това води до повишена загуба на вода, т.е. повърхността на кожата се дехидратира. Последствията са загрубяване на кожата с появата на бръчки. С две думи - кожата се състарява.

Специализираната зимна козметика предпазва кожата чрез подхранващи и хидратиращи вещества. Най-често стова са естествени масла, витамини, екстракти от водорасли и растения. За да не се остави кожата на лицето суха, зачервена, опъната без еластичност и с груб релеф, трябва да бъде редовно поддържана с подхранващи маски за лице, масажи с етерични масла и мазни кремове.