За да използвате правилните продукти за кожа, първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да разберете какъв тип е тя. Това ще помогне за справянето с проблемните зони, както и за подобряване на цялостното здраве на лицето и тялото.

Типовете кожа, към които можете да причислите вашата, се разделят на 5 основни: мазна, суха, чувствителна, комбинирана и нормална.

Естествено, че можете да си направите и дерматологичен тест от професионалист, но ние ви предлагаме няколко домашни трика, с които да установите какъв тип е вашата кожа.

Мазна кожа

Наличието на мазна кожа можете да констатирате най-лесно след разговор по мобилния. Ако след затваряне на слушалката по дисплея на телефона останат мазни следи, то спокойно можете да причислите вашата кожа към този тип.

Друг трик -  след ставане сутрин (преди да сте си измили лицето) опитайте да доближите суха салфетка до лицето си. Притиснете я към кожата. Ако по нея останат мазни следи, то кожата ви определено е мазна. Друг признак са разширените пори.

Суха кожа

На сухата кожа най-често не й достигат мазилата -  колкото и да се мажете, ефектът е нулев. В повечето от случаите се появяват и люспички.

Най-лесният начин да установите, че кожата ви е суха е, когато постоите в стая, в която е пуснат климатик. Тя ще стане твърда и „хрупкава”, ще започне и лесно да се лющи.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа най-често е микс от мазна и суха. Мазните области обхващат носа, брадичката и челото, а сухите – най-вече бузите и скулите.

Тук отново можете да приложите теста със салфетката. В конкретния случай си набавете две или повече. Опитайте се да попиете мазното от носа, брадичката и челото. С другата салфетка пробвайте същото и на скулите и бузите. Ако първите зони са мазни, а другите сухи, то вашата кожа определено е комбинирана. Не са изключени и комбинации от суха и чувствителна кожа.

Чувствителна кожа

Този тип кожа е изключително податлива на външни влияния. Дори леко докосване може да причини зачервявания. Контактът с определени козметични продукти като лосиони на алкохолна основа и други подобни, лесно причиняват раздразнения и зачервяване.

Нормална кожа

Ако нямате нито един от изброените проблеми, то вие сте горд собственик на нормална кожа. Честито! Гордейте се с нея, защото тя се характеризира с мекота, еластичност и (поне визуално) малки и стегнати пори.