За епилацията се пише често и много. Но дали фактите, които са ни известни, са истина, или просто митове и субективни лични впечатления? Истината не е някъде по средата, а точно тук:

Мит 1: Лазерната епилация не е ефектива
Това твърдение може да бъде вярно само ако попаднете на място, на което процедурите се изпълняват неправилно, а апаратурата е некачествена. Във всички останали случаи можете да разчитате на добър краен резултат от правилно проведен курс на лазерна епилация. Доколко ще е ефективна тази епилация обаче зависи от няколко фактора. Сред тях са цвят на косъма, цвят на кожата, третирана зона и др. За оптимални резултати е добре предварително да направите консултация със специалист, който да анализира тези фактори и да прецени кой вид епилация ще е най-препоръчителен във вашия случай. Към момента няма лазер, който да премахва изцяло бели косми. 

Мит 2: Седмици след епилация не бива да излагате кожата на слънце
Това твърдение беше вярно до преди 2 години, но вече не е. Съществуват лазери, с които този период е сведен до 1-2 дни, т.е. след направена лазерна епилация може да излагате на слънце третираните участъци още на третия ден. Това означава, че вече може да се епилирате не само през есенно-зимния сезон, като подготовка за лятото, а по всяко време.

Снимка: Thinkstock

Мит 3: Преди епилация космите не бива да се бръснат
Това твърдение изобщо не е вярно. Преди епилация с лазер, задължително трябва да обръснете гладко зоната, която ще епилирате. В противен случай епилацията няма да е ефективна. Не би било добре да ползвате епилатор, да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска.

Мит 4: Апаратът няма значение – всички са еднакви
Това е един от най-големите митове, който може да доведе до големи неприятности. Истински качествените апарати за епилация са на цена от порядъка на 150 хил. лв., което означава, че няма как да се използват в който и да е салон. Освен по цената, лазерите се познавават и по страна на произход. Най-качествените апарати за епилация се произвеждат в САЩ, Израел, Испания и Франция. Испанските Elysion например премахват окосмяването, атакувайки космите във фаза на растеж (само тогава те се унищожат ефективно) и имат система за охлаждане, която прави епилацията безболезнена.

Мит 5: Домашните апарати са ефективни
Това твърдение не би било вярно само ако може да си позволите апарат за вкъщи в ценовия диапазон, споменат в Мит 4. Домашните апарати за фотоепилация са с доста занижени параметри, най-вече с оглед безопасността при използване в домашни условия. Това обаче ги прави и не изцяло ефективни. Те само загряват косъма, но не унищожават неговия фоликул. След проведена процедура космите ще опадат, но техните корени няма да са унищожени и те ще поникнат отново. Същевременно домашните апарати за фотоепилация могат да загреят т.нар. „заспали“ косми, които не са във фаза на растеж, и така да се получи свръхокосмяване. Домашните апарати за лазерна епилация пък са с ограничено използване - само за премахване на косми в областта на подмишниците и лицето или за определен брой косми (английските RIO). 


Мит 6: При бръснене космите стават повече
Широкоразпространено твърдение, което обаче не е вярно. Космите в човешкото тяло (също като яйцеклетките при жените) са ограничен брой и няма как да станат повече от генетично заложеното. Когато ги обръснете обаче, те започват да растат от мястото, откъдето сте ги отрязали. Така се получава растеж от от стеблото, което винаги е по-дебело, а не от върха. Затова бръснатите косми са по-плътни и се създава погрешното усещане, че са повече.

Мит 7: Няма резултат от една процедура
Ако не забележите ефект от лазерна или фотоепилация след първата процедура, веднага сменете мястото, на което си я правите. Имайте предвид този факт – ефектът е видим не по-рано от 30 дни след извършването й. След първата процедура всички косми в активен етап на растеж трябва да бъдат премахнати.