С идването на пролетта всичко разцъфтява и избуява с цялата си омагьосваща прелест. На фона на тази пъстра и благоуханна феерия, след дългата и упорита зима, е тъжно да оставим косата си без блясък, изтощена и изтънена.

Какво да направим?

Задължително трябва да я подхраним – както отвътре – с помощта на богати на витамини хранителни продукти, така и отвън – с изпитани домашни маски с продукти от кухненското шкафче.

Подхранваща пролетна маска за мазна коса с магданоз

Съставки:
100 г пасиран магданоз
1 лъжичка водка
2 чаени лъжички рициново масло
4 чаши отвара от коприва
3 с.л. оцет

Начин на прилагане:
Втрийте в корените на косата и направете топъл компрес. След 1 час измийте с шампоан и изплакнете с  отварата от коприва и оцета.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Подхранваща маска за мазна коса с коприва

Съставки:
1 яйце
1 мл витамин В1 или В6 ½
1 чаша отвара от копривени листа и корени

Начин на прилагане:
Втрийте топлата смес и покрийте главата с найлон, а отгоре с топла кърпа. След 1 час измийте главата с шампоан, а след това изплакнете с отвара от копривени листа и корени.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Подхранваща маска за изтощена коса със зелен чай

Съставки:
2 с.л. листа от зелен чай
1 жълтък
1 с.л. синапено брашно
малко топла вода

Начин на прилагане:
Разбъркайте листата от зеления чай с жълтъка и синапеното брашно. При необходимост, добавете и малко топла вода, за да получите хомогенна смес. Нанесете маската върху косата и покрийте с шапка за баня. Оставете да подейства 20 мин.,след което изплакнете и измийте с шампоан.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Подхранваща маска за бляскава коса с чай от копър

Състав:
3 ч.л. семена от копър
2 чаши вода

Начин на прилагане:
В хаванче стрийте на прах 3 ч.л. семена от копър. Сварете 2 чаши вода и ги добавете към прахообразните семена. Оставете отварата да престои около 15 минути. Нанесете на измитата и добре изплакната от шампоана коса.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos