Със сигурност се досещате, че красотата на женската кожа, младежкия й вид и блясък зависят не само от козметични манипулации, а и от това с какво се храним. Ето една малка част от храните, които притежават силата да възвръщат младостта и да въздействат ексфолиращо, хидратиращо и тонизиращо върху кожата.

Марулята

Марулата доставя на организма 100% от дневната нужда от така необходимия и благотворен за кожата витамин А. Съдържанието на калий в марулите пък значително стимулира приема на кислород в кръвта.

Доматът

Консумацията на домати гарантира 25 % по-добра защита срещу UV лъчите. Доматът помага и при образуването на т.нар. колаген – белтъкът, който предотвратява увисването на кожата. Благодарение на доказаното си антиоксидантно въздействие, доматът е известен и с мощния си анти-ейдж ефект.

Ягодите

Само 1 чаша ягоди осигурява 130% витамин С – витаминът, гарантиращ гладка и мека кожа. Жените с нисък прием на витамин С са склонни да имат суха и набръчкана кожа. Ягодите са мощен антиоксидант и повишават производството на колаген.

Ябълката

Кверцетинът е биофлавоноид, характеризиращ се с изключително силните си антиоксидантни свойства – мощен протектор на клетъчните стени. Съдържа се в кората на ябълката и предпазва кожата от UVB лъчи – лъчите, водещи до рак на кожата.

Соята

Доказано е подмладяващото влияние на естествените растителни съставки на соята. Консумацията на соя в подходящи количества прави кожата гладка и стегната.

Яйцата

Тази суперхрана, наред с всичките си удивителни качества, предпазва и от негативното въздействие на UV лъчите. Яйцата правят кожата по-мека и еластична.

Бадемите

Витамин Е в бадемите поддържа кожата влажна и свежа, като предотвратява риска от изсушаването й – силен хидратант.

Орехите

Богатото съдържание на фибри, микроелементи и витамини от В-група, антиоксиданти като витамин Е и най-вече високите количества на омега-3 мастни киселини превръщат ореха в ключов компонент при подмладяването на кожата.

Тъмният шоколад

Консумацията на тъмен шоколад засилва кръвообръщението, особено по повърхността на кожата. Според проучване, жените, които пиели половин чаша течен тъмен шоколад всеки ден в продължение на 12 седмици, в резултат се сдобили с по-гладка, мека и хидратирана кожа.

Пълнозърнестите храни

Хлябът, тестените изделия и всички останали зърнени храни са богати на антиоксиданти, ключови за здравето на кожата и красотата.