Гроздето отдавна привлича интереса на учени, диетолози и лекари заради благоприятния ефект, който оказва върху човешкото здраве. То е много богато на Витамин C, който увеличава съпротивителните сили на организма срещу вируси. Освен това в гроздето ще намерите много витамин B1, който се грижи за правилното функциониране на нервната система, както и флавоноиди, които допринасят за доброто кръвообращение.

Учени от Американската асоциация за изследване на рака са установили, че стволовите клетки от грозде защитават кожата от UV лъчите, като увеличават жизнените сили на клетките в нея. Още повече - екстрактите от грозде намаляват риска от рак на кожата.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
И все пак - гроздето със сигурност оказва благотворно действие върху нашата кожа. То я подхранва, заглажда и подмладява, подобрява нейната еластичност и се бори с хиперпигментацията. В домашни условия можете да си направите маска за лице, за която ще ви трябват:

•1 супена лъжица масло от гроздови семки;
•6-7 гроздови зърна (измити предварително с вода);
•1 супена лъжица мед.

Пасирайте всички съставки в блендер, за да получите гладка каша. Измийте кожата на лицето, подсушете я и намажете върху нея маската. Изчакайте 10-тина минути в спокойно положение, а след това изплакнете. Добре е накрая да нанесете хидратиращ крем за лице.

Имайте предвид, обаче, че екстрактите, вложени в козметичните продукти, имат много по-силно действие и ефектът със сигурност ще е по-видим и траен, ако използвате козметика със стволови клетки от грозде.