Хомеопатия, билкарство, цветотерапия, аромотерапия, лечение със звуци и други лечебни системи набират все по-широка популярност в отговор на неспособността на алопатичнатa медицина да се справи адекватно с болестите на съвремието. Въпреки че едва през последните години хората започнаха по-целенасочено и осъзнато да се обръщат към холистичните методи на лечение, някои от тях датират и се практикувт от векове. Такъв метод е цветотерапията, която някои хора погрешно асоциират с аромотерапия.

Какво е цветотерапия?
В действителност цветотерапията е много различна от аромотерапията. Както подсказва името й, аромотерапията си служи с извлечените от растенията цветни аромати, известни като етерични масла. Цветотерапията на свой ред използва цветни есенци, които на практика нямат аромат. Есенциите са течни екстракти, които се извличат от напълно разцъфнали цветя. Според натурфилософията цветът е „душата на растението“, представлява най-висшият стадий от развитието на растението и носи максимално енергия.


Цветовете, от които се приготвят есенциите, се отглеждат в екологично чисти райони и се берат по време на цъфтежа – обикновено на разсъмване в сух и слънчев ден. За да се избегне докосването с голи ръце, се берат винаги с ръкавици. Събраните в платнени торбички цветове се поставят в стъклени съдове с изворна или минерална вода и се излагат на силно слънце за 3-4 часа, докато цветовете започнат да увяхват. След като водата поеме есенциите на цветята и тяхната оздравителна сила, цветовете се отсраняват и могат да бъдат върнати обратно към земята под формата на компост. Цветната вода се обработва допълнително и се стабилизира в разтвор от бренди и вода. Готовите есенции могат да се приемат като тинктура с капкомер или под формата на спрей.

Произход и история на цветотерапията
Първите сведения за лечение с цветя датират още от древен Египет. По-късно през XI в. игуменката Св. Хилдегард от Бинген имала видения, в които й било казано за лечение чрез музика и билки. По онова време покривали цветята с тънък муселин, а на сутринта използвали натрупаната роса за лечение.

В наши дни някои традиционни общества, като например австралийските аборигени, са съхранили древните традиции и използват за лечение цели или настойки от цветя, потопени във вода.

В много райони на Азия е разпространена практиката родилката да прекарва нощта след раждането във вана с цветя. Счита се, че тази процедура й помага да възстанови хармонията в организма си след раждането.

Спред цветотерапията всяко растение носи своето послание и има значение, което може да предаде чрез вибрациите си.


Как работи цветотерапията
Цветотерапията работи на енергийно ниво като помага за възстановяване на телесния, енергийния и духовния баланс. Знае се, че всичко, което ни заобикаля, се състои от атоми с централно ядро и движещи се около него електрони. Празното пространство между ядрото и електроните представлява енергийно или електромагнитно поле, което има способността да съхранява информация. При взаимодействие с цветята водата получава електромагнитното им поле и свойства. Една единствена капка е достатъчна, за да предаде цялата био информация на голямо количество вода. А когато човек приема дадена цветна есенция, био информацията преминава и в неговия организъм.

Как да изберем подходяща есенция
Цветните есенциите са абсолютно безвредни и нямат странични ефекти, за разлика от повечето фармацевтични лекарства. Те работят по-дълбоко дори от хомеопатичните препарати, тъй като нямат потенция, която би могла да се обърка. Могат да се взимат от деца, възрастни, бременни и кърмачки, дори животни, както и да се употребяват в комбинация с други лечебни препарати.