Физически здравият мъж е като магнит за жената – коя от нас не харесва добре оформени мускули и плочки (без да се прекалява, разбира се)? За оформянето им голямо значение играят спортуването и активностите. В съчетание с правилните храни и добавки към тях, резултатите могат да бъдат зашеметяващи. С какво да храним половинката си, за да се чувства здрав и винаги във форма, а и да гали приятно окото ни? Естествено да е натурално, без синтетични хранителни вещества… Ами, ето нашите три предложения за вашия супергерой:

Киноа

КуиноаПротеините са важна част от храната, която консумираме. Особено важни са за мъжете, които искат да имат големи и здрави мускули. Специално за тези от тях, които приемат синтетични протеини и хранителни добавки, не можем да не споменем за киноата (известа още и като куиноа), която е наричана от специалистите по хранене „суперсеме”. Да, киноата е семе, което спокойно може да замени дневния прием на хранителни добавки.

Тайната на вълшебното семе е съдържащата се в него аминокиселина лизин, която я прави чудесен протеинов източник за всеки мъж. Освен това семето ще достави на организма необходимата дневна доза от витамин B6, ниацин, тиамин , калий, рибофлавин, магнезий и цинк.

Семето може да бъде добавено в супи, сандвичи, закуски, салати. Лесно може да се намери в био магазините.

Амарант

АмарантОще една идея за добавянето в храната на семена, които са богати на протеини. Също като куиноата, амарантът съдържа аминокиселината лизин. Само за малка справка: амарантът съдържа три пъти повече фибри и пет пъти по-големи количества витамин А в сравнение с пшеницата, а количеството протеини е по-голямо от това в млякото. И още: съдържа витамин С, калций, калий и фосфор.

Семената на амаранта могат да се консумират в суров вид или след като покълнат. Използват се за направа на брашно, което влиза в състава на хлябове, сладкиши и варива. Може да консумирате самостоятелно или да се комбинира, за да обогати вкуса на пшеничното или царевичното брашно.

Темпе

ТемпеТемпето се получава от ферментирали соеви зърна. Сравнително нов хранителен продукт е, но спокойно можете да го намерите в магазините за здравословни храни.
Темпето има високо съдържание на соеви протеини и е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които спомагат за поддържане на здраво сърце, понижават холестерола, помагат при високо кръвно налягане. Темпето може да бъде използвано и за лекуване на депресия.

Да не говорим, че соевият продукт се слави и с високото си съдържание на фибри. Последни изследвания на темпето и продуктите, които съдържат соев протеин, показват, че те минимизират риска от рак на простатата.
С една дума можем да наречен темпето храна за супер герои.

А как да я консумирате? Темпето може да бъде смляно и да се добави към супи, сосове и тестени изделия.