Навръх осми март, споделихме първата част от вдъхновяващата история на едно силно момиче - Яна Грудова. Днес продължаваме с Част 2, която ще ви стисне буквално за гърлото. Разказът на Яна продължава така:

Потомка съм на голям бащин род. Но някак си не бях толкова близка с всеки от тях. С майчиния род обаче имах по-дълбока връзка. Отгледана съм от баба и дядо (родителите на майка ми), имах силна връзка с леля ми (сестрата на майка ми), която беше медицинско лице и когато бях болна като дете, тя се грижеше за мен. И точно когато вече се чувствах по-добре след депресията, леля получи диагноза рак на панкреаса. Агресивен тумор, който я отне от нас за няколко месеца. Видях как гасне и се променя с дни.

Вече започвах да задавам въпроса „Защо”.

Малко преди леля ми да си отиде, баба ми (и нейна майка) се прикова на легло. И така една година, в която грижи полагаше моята майка неотлъчно. Седмица след като леля почина, татко получи криза на жлъчката и беше приет за операция по спешност. Оперирайки го, лекарите откриха метастаза от тумор, чието огнище още не знаехме.

Бях в шок.

Отказвах да повярвам. Не можеше да се случва това отново.

ЗАЩО?

Прокоба ли беше?

При направените изследвания се установи, че татко е с рак на черния дроб. Сърцето ми беше разбито, знаейки какво отново ме очаква.

Или може би все още не знаех…..

Започна се лечение, после втора операция, а татко беше много уверен и за миг не се предаде, въпреки че всички други знаехме, че е късно. Няколко месеца след това баба почина. Но някак си приех това спокойно, защото тя бе изживяла достойно своя живот, беше спокойна и мъдра жена, която обичах безкрайно. Майка ми беше изморена от грижите за нея и за татко, като в същото време и работеше.

Но за нея след малко…

Майка ми е най-силната жена на света, която някога съм срещала. И това не го казвам само аз. Още когато бях на 6, тя се разболя от диабет тип 1, и моето детство премина страхувайки се за нея, когато често влизаше в болници. Понасяше геройски всяка болка и никога не склони глава. До ден днешен, въпреки несгодите и мъките. В следствие от този диабет тя има прекаран инфаркт, последвала сърдечна операция, полиневропатия, ретинопатия и какво ли още не.

Това сякаш не беше достатъчно.

И така, един юнски ден, след като баба беше починала, а татко малко по-закрепен, майка получи 45% изгаряне след като неизправна газова бутилка гръмна в къщата ни на морето.

Каква орис беше това питах аз???