Чаши за тъмен шоколад „слънчева каша”, шоколадов мус с 2 съставки, мъфини от тъмен шоколад от авокадо от боровинки - толкова много рецепти, толкова малко време да ги приготвим. Добрата новина е, че какаото влияе добре на мозъка.

Прави ли ни шоколада умни?

Проучване, публикувано в списание Appetite, открива връзка между редовното хапване на шоколад и повишеното когнитивно представяне. То е направено сред 968 души и се състои от различни когнитивни тестове. Изследователите откриват, че хората, които ядат шоколад, имат по-добре развита памет и по-концентрирано внимание. 

Джорджина Е. Кричтон, която ръководи проучването, предполага, че за това са виновни какаовите флаваноли и метилксантини, открити в шоколада.

Твърде хубаво, за да е вярно?

Предишни проучвания също сочат, че какаовите флаваноли повишават дейността на мозъка. Например, в проучване от 2014 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, направено сред деветдесет възрастни хора, се установява, че паметта им се подобрява значително, след като консумират какао. Най-добрият начин за получаване на какаови флаваноли е чрез какаотo на прах.

Шоколад и настроение

Яденето на правилния вид шоколад може да помогне за предпазване от лошо настроение и депресии. Изследване, публикувано в списанието „Депресия и тревожност“ (юли, 2019 г.), показва, че яденето на тъмен шоколад има превантивен ефект при депресия.