Тиквените семки често са пренебрегвани и дори изхвърляни. В сезона на тиквите домакините режат, разфасоват и махат меката вътрешност, която заедно със семките заминава в кофата за боклук. Ние ще ви дадем няколко причини да не го правите, а да ги съхраните и изсушите за консумация.

Богати са на магнезий и редица други полезни вещества

В тиквените семки се съдържат прилични количества магнезий, манган, желязо, цинки мед.А всички знаем колко важна роля играят те за организма. Така например магнезият подобрява качеството на съня и настроението. Манганът пък играе роля в производството на колаген и е важен за здравето на кожата и костите. Желязото и медта всички знаем отговарят за това да имаме повече енергия и . Цинкът пък подсилва имунната система, здравето на кожата и зрението. Изяждането на една порция тиквено семе може да осигури между 15 и 40% от нужната за организма дневна доза от тези важни хранителни вещества.

Снимка: istockphoto.com

Съдържат много антиоксиданти

В допълнение към полезните вещества горе, тиквените семки са пълни с ненадминатите със свойствата си антиоксиданти – витамин Е и каротеноиди, които защитават клетките. Освен за намаляване на възпалението, ако имате такова, антиоксидантите се борят с преждевременното стареене и хроничните заболявания.

Пълни са с полезни мазнини

Един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са именно семките на тиквата. Един по-специфичен вид мастни киселини, които се съдържат в семето на тиквата, е алфа-линоленовата киселина. Тя не може да се синтезира самостоятелно в човешкото тяло. Затова е важно да се приема с хранителни добавки и храна. Тя играе роля в превенцията на сърдечни заболявания и има противовъзпалително действие.

Снимка: istockphoto.com

Укрепват имунната система

В допълнение към цинка и желязото, които са жизненоважни за имунната система, тиквеното семе притежава противогъбични и противогрипни свойства. Какво по-добро от това да похапвате от него през есента, когато е сезонът на тиквата и да сте здрави през зимата и активния сезон на настинките и гриповете?

Подобряват качеството на спермата при мъжете

Изследвания показват, че тиквеното семе, както и маслото от него, действат в посока защита на мъжката простата. Съдържанието на цинк в тях подпомага мъжката плодовитост и подобрява качеството на спермата.

Снимка: istockphoto.com

Как да похапваме повече тиквени семки?

Тиквените семки не са само за чоплене. За да похапвате повече от тях, може да ги слагате в повечето си любими ястия и закуски. Може да ръсите от тях върху салати и варени или печени зеленчуци, да ги добавяте в мюслито сутрин, в супи, в домашния хляб, дори в десерти, смутита, енергийни блокчета и крекери.

Снимка: istockphoto.com