Болките в гърба не прощават на никого, независимо от възраст, пол и професионална ангажираност. Понякога те са сигнал за нещо невинно, но често се задълбочават, стават хронични, за жалост, подсказват и фатална болест. Как да ги разпознаваме и какво да правим, кога да потърсим специалист, за да установи причината и да ни лекува адекватно, отговаря Радослав Георгиев, който от 8 години работи в английския град Манчестър, и е квалифициран преподавател в областта. За първи път тази година на 4 септември той ще предаде опита си и на колегите си в България.

Радослав, на какво най-често се дължат болките в гърба?

Болките в гърба най-често се дължат на слабост в седалищните мускули, които фактически трябва да поемат по голямата тежест на тялото. Но тъй като ние постоянно ги смачкваме, като седим през повечето време, те не могат да работят на 100%. Заради това, долната част на гърба зпочва да поема повече работа и евентуално праща сигнали на тялото чрез болка, че не може повече така. Болката е само сигнал, че тялото не се чувства в напълно оптимално състояние. Има и други причини, като например грешно трениране във фитнеса, неправилна стойка, компресия на мусклули и нерви, но там вече отиваме към по-сложни проблеми.

Как да си помогнем, за да избегнем проблемите или облекчим болките?

Най-лесният начин човек да си помогне, е да потърси упраженения, които може да прави вкъщи. Защото, ако някой има болки в гърба, няма смисъл да ходи във фитнес или да се правят други по-натоварващи упражнения. Аз използвам социалните мрежи и най-вече Инстаграм, за да давам на хората информация, която помага и без да идват при мен за терапия. Има много хора в социалните мрежи, които също правят това. Най-добрите упражнения за облекчаване на болките в гърба, са за ядрото на тялото, които включват правилно дишане с контракция на мускулите на ядрото. Също така и разтягане на мускули като тези в задната част на бедрото, помага много.

Кога задължително трябва да потърсим специалист и какъв?

Човек трябва да посещава професионалист месечно и без да изпитва болка, за да може да я предотврати. Когато изпитва болка, вече проблемът е налице и обикновено ще струва повече и ще отнеме много време, за да се оправи. Когато успешно се справя с клиент с болки в гърба, винаги препоръчвам месечна визита, за да не се връща тази болка, и също така, винаги обучавам клиентите ми как точно да се грижат за гърба си. В краен случай професионалист трябва да се посети, когато болката започне да пречи на ежедневието ви, защото ако това стане, тялото ще започне да търси компенсация с други мускули и проблемът ще стане още по-голям.

Какво провокира избора да помагате на хората, за да се справят с болките в гърба?

От 8 години живея и работя в Манчестър, Англия. Последните 6 години прекарах в изучаване на човешкото тяло и различните начини за лекуване на контузии и възстановяване на дисфункции в човешкото тяло. Моята компания се казва OMNI body Ltd. Работя от две локации в Манчестър, където виждам между 25-40 клиенти на седмица, с различни мускулни, неврологични и други заболявания. Помагам им да се възстановят от болка при спортни контузии, проблеми със стойката, гръбначни заболявания и много други. Също така съм квалифициран преподавател и компанията ми прави курсове, в които обучавам други професионалисти в сферата. Един вид това не беше мой избор, а просто бях насочен към това изкуство. Вярвам, че всеки човек, ако се вслуша в това, което животът му предоставя, ще може да намери това, в което го бива. Аз започнах да уча изкуството да разбираш и лекуваш човешкото тяло, влюбих се в анатомията и комплексните сустеми, не само физически, а и психически и оттогава не съм поглеждал назад. Болките в гърба са само една малка част от това, което правя. Тренингът и опитът ми досега ми позволяват да помагам на хора с различни проблеми във всяка част на тялото.



Майка ми се казва Анелия Братованова, тя е бивша европейска и републиканска шампионка по тенис на маса. Мисля, че от там съм получил най-доброто, според мен, качество - никога да не спирам да вървя към целите си, колкото и неприятни неща да се случват. Наскоро тя имаше нещастието да страда от много опасна болест, която за малко не я отне от нас. Но майка отново показа това, в което е най-добра – преодоляване, независимо какво е предизвикателството. Това е най-ценното качество, което съм взел от нея и заради това искам да съм най-добрият в това, което правя и да помагам колкото мога.

Как тръгна пътят ви на обучение?

В университета „Салфорд Юнивърисити” в Манчестър учих смесена степен, която включваше „Бизнес и мениджмънт”, „Спортна психология”, „Управление на спортен бизнес и център” и други. Дойдох в Англия с пари, които си бях спестил, работейки три месеца през лятото в Поморие като аниматор. Знаех, че моето семейство не може да ме издържа и че трябва непременно да си намеря работа, ако искам да успея. След много трудна първа година, ме взеха в един център, където преподават курсове по „Спорт терапия и лечение на мускулни и други контузии”. Започнах като момче за всичко - местех кутии, боядисвах стени, носех кафе (мразех да правя и нося кафе и затова нарочно го правех много гадно). След две години усилен труд и много дълги дни, получих шанс да се боря за тренировъчна мениджърска позиция и я получих. След една година започнах да ръководя целия бизнес. Отне ми цели три години, за да се наложа и собствениците го забелязаха.

Как се наложихте в професията си?

Докато управлявах бизнеса, се обучавах и в курсове, които правехме, за да знам по-добре какъв е продуктът. Това се превърна в моя страст и в един момент реших да напусна мениджърската си позиция и да започна обучение за преподавател по курсовете за „Спортна терапия”. След една година обучение вече преподавах. Имах шанс да поема от опита на собственика на компанията Active Health Group, който имаше 25-годишен опит в областта, и е работил с отборите на „Манчестър Юнайтед”, „Манчестър Сити”... Той ми повери курсовете, които са уникални в държавата и може би в света. След още една година преподавах много голяма част от курса, който се състои от 35 преподавателски дни и изпити. По същото време започнах да създавам своя компания, която се фокусираше върху лечение на контузии, болка и други проблеми. След 3 години преподаване реших, че е време за нова стъпка и напуснах училището, което ме беше превърнало в машина, защото се чувствах готов да работя по свой проект.

Твърде млад сте, а вече имате собствена компания – така ли е?

Пристигнах в Англия когато бях на 19 години и фактически оттогава живея и се оправям сам. Имал съм финансова помощ от родителите ми, но това беше само първата година в Англия. След това съм страдал и успявал сам, без бутане и връзки и това е нещото, с което се гордея най-много и искам да се фокусирам в бъдещето. Целта ми е да мога някой ден да напиша книга, в която да включа всичките предизвикателства, през които съм минал и да мога да кажа на младите хора в Българтия и по света, че щом едно момче от Плевен от нищичко успя да направи човек от себе си и създаде бизнес, значи всеки може. Най-хубавото нещо което ми се случи в Англия е да бъда притиснат до стената безброй пъти. Бил съм бездомен, бил съм без пари, един път си продадох златната гривна, която беше подарък за рожденния ми ден, за да си купя футболни обувки и да мога да играя.



От 22-годишен работя за себе си, защото не обичам да имам шеф и да сбъдвам мечтите на друг човек. Винаги съм искал да си избирам кога и по колко да работя и сам да взимам важните решения. Искам да имам бизнес, който да бутам напред с моята непреклонност и мотивация. Компанията ми се казва OMNI body Ltd и се занимава с лекуване на контузии, обучение на терапевти, работа с други компании - помагам на различни хора, като им показвам как да седят на стола, без да получават болки, как да дишат и да се справят със стрес, и други неща. Също така компанията ми е много активна в социалните мрежи, където пускам много информация за хората, които се интересуват. В момента работя върху проект - сайт/апликация, който помага на други терапевти да ръководят бинзеса си. Аз лично правя консултации с други терапевти и им помагам с техните компаниии. Имам и друго, което наричам Виртуална клиника, където работя с хора от други държави по Скайп и им помагам с контузии и ги обучавам как да се справят с тях.

След напускането на училище се фокусирах върху своя бизнес. В момента имам две локации, които наричам клиники за „Спортна терапия”, и работя с млади и възрастни клиенти с всякакви контузии, както и с атлети. Планът ми е да наема и други терапевти, които аз съм обучил. Тази година ще стана на 27 години. Искам също така да създам и своя марка за обучение и да преподавам по целия свят това, което съм научил през годините. Започнах с Англия, сега имам възможността да преподавам в България на 4 септември.

Какви ще са основните теми, които ще разисквате у нас?

Основно ще наблегна върху болките в гърба и различните причини за тях – слабост в ядрото, слабо функционране на мускулите на седалището, разместване на тазобедрените кости... Ще представя и какви упражнения трябва да се правят за преодоляване на изложените проблеми. Това ще е по-достъпно за обикновения човек. А втората част от семинара ще е предназначена за кинезитерапевти и масажисти, където по-задълбочено и на професионално ниво ще разгледам причините за болките в гърба и начините да помагат на пациентите.

Разкажте конкретни случаи от практиката ви?

Имах една клиентка с болки в ръцете си и особено в пръстите. Тя дори не можеше да използва химикал. Беше записала среща с известен хирург в Лондон, който щеше да оперира ръцете й, но тази среща не се състоя, защото след 6 сесии успяхме да възвърнем целия контрол над ръцете и болката вече я нямаше.

18-годишно момче ми беше клиент, който също беше предвиден за операция на таза. Щяха да му разрежат слабините, за да освободят нерв, който причиняваше болка и неспособност да използва мускулите в предната част на бедрото си. След една сесия цялата тази болка и изтръпналост на мускулите я нямаше на 80%. При следващата сесия проблемът се оправи напълно и така младежът избегна много тежка операция.

Тренирах човек на около 45 години, атлетичен и в много добро здраве. Той беше получил много сериозен спазъм в долната част на гърба си, който не му позволяваше да се изправи и беше много болезнено. Ходеше прегърбен и не можеше да върви 5 минути заради болката. След около 10 сесии с него успяхме да оправим гърба и оттогава не е имал никакви болки. Това беше преди 4-5 години.

Виждам се в момента с бивш футболист с контузии в рамото и коляното. Той е бил при всякакви физиотерапевти и доктори, но никой не бе успял да му помогне с рамото. Човекът страдаше от сериозни болки, когато си движеше рамото. След една сесия болката му спадна до 80% и той не може да повярва, че постигнахме такъв резултат. Сега е редовен клиент за терапия.

Работил съм с много хора, които са били при всякакви терапевти и винаги са си тръгвали с болка, но когато съм прилагал моите методи, болката е намалявала почти изцяло или е оставала съвсем малка, седмично имам такива случаи.