.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хижа "Алеко" като спасение от смога над София

Евгений Милов | преди 23 седмици
Снимка: Евгений Милов
Издигнете се над мръсния столичен въздух, като посетите Витоша през уикенда

С надморска височина от 1810 метра хижа "Алеко" е перфектното спасение от смога над София. Издигнете се поне през уикенда над столичен мръсния въздух, който задушава всички през работната седмица, като посетите Витоша планина. Там токсичната пелена над града не само се вижда в цялата си сивота, но и ще бъдете на безопасно разстояние в прекрасния район на туристическата хижа.

смог над София
Снимка: Ясен Джабиров

"Алеко" е първата хижа на Витоша, като се намира в местността Масловица в североизточното подножие на връх Малък Резен. Построена е в първоначалния си вид през 20-те години на миналия век с ентусиазма на много туристи и скиори, които последователи на Алеко Константинов-Щастливеца - родоначалник на организираното туристическо движение в България. 

Хижа Алеко

Масивната 3-етажна хижа с капацитет от 110 места за нощувка е електрифицирана, водоснабдена и с централно отопление. Разполага с голям ресторант с над 150 места и чайна, ски и сноуборд гардероби и сервиз, Wi-Fi интернет достъп. Базата на Планинска спасителна служба за район Витоша се намира в сграда зад хижата.

Хижа Алеко

Цената на легло в стая с обща баня и тоалетна е 14 лв, за деца до 5 години е безплатно, а за деца между 6-8 години е 10 лв. Наемът на апартамент с 3 легла е 60 лв, на апартамент с 4 легла е 70 лв, а допълнителното легло в апартамент се таксува по 10 лв.

Хижа Алеко

От София до "Алеко" с кола се достига по 15-километров павиран път от столичния квартал "Драгалевци", по който се движи автобус 66. Пристигането от квартал "Хладилника" до хижата с рейса отнема около 45 минути.

Хижа Алеко

Напоследък през уикенда в горната част на пътя се образуват сериозни задръствания, най-вече заради паркиралите автомобили от двете страни на шосето. Имайте го предвид, когато тръгнете нагоре, особено в най-пиковите часове от деня.

Хижа Алеко

 

Първият автобус от хотел "Морени" до Зоопарка в София слиза в 8:50 ч., а последният тръгва в 16:50 ч. - подробно разписание можете да видите в сайта на Центъра за градска мобилност.

Хижа Алеко

Друг вариант за придвижване до "Алеко" е кабинковия въжен лифт от квартал "Симеоново", чиято най-горна станция на Витоша е разположена точно под самата хижа.

Хижа Алеко

Най-високият връх на Витоша - Черни връх, е на около час и половина пеш по маркирана пътека, като може да бъде достигнат и по-пряк, но по-отвесен маршрут.

Хижа Алеко

 

Хижа "Академик" се намира на около 2 часа пеш по маркирана пътека в посока към Железница, а до самото село се стига за 4 часа пеш по същата пътека. В същата посока пътеката отвежда до съседното село Бистрица след 3 часа пеш.

Хижа Алеко

Хижа "Алеко" се стопанисва от "Мотен", като на сайта им можете да видите актуална информация и видео стрийминг на живо за климатичните условия горе.

Хижа Алеко
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите