.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Борислав Йорданов тръгва за рекорд с велоносен поход по "Ком-Емине"

Евгений Милов | преди 51 седмици
600 километра каране, носене и бутане на колело за една кауза

Рекордьорът с колело по маршрута "Ком-Емине" Борислав Йорданов обяви, че започва своя "Велоносен поход" по билото на Стара планина през първата седмица на август. Планираната дата за старт е 1 август, а целите са две - да се популяризира планинското колоездене в България и маршрутът "Ком-Емине" като велосипеден, както и да се направи опит за нов рекорд по трасето.

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти - колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото между връх Ком и Черно море за една кауза - разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Със своя "Велоносен поход" Борислав иска да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв. 

Освен силна кауза, предизвикателството на Борислав Йорданов дава заявка и за сериозно спортно постижение. 31-годишният колоездач от клуб "Велораптор" заяви, че ще се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на "Ком-Емине". Това значи, че той ще трябва да измине цялото разстояние от над 600 км, да направи над 20 км положителна денивелация и да изкачи и "подсече" над 100 старопланински върха за по-малко от 4 дни и половина.

Борислав Йорданов

Настоящият велосипеден рекорд по трасето е на Борислав, който през 2014 г. преминава маршрута "Ком-Емине" без поддържащ екип за 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи.

"През 2014-а година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по "Ком-Емине" има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-а, няма да бъда сам - ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут", разказва Борислав. 

Походът, планиран за началото на август, е "велоносен", защото през немалка част от времето велосипедът се "вози" на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Според Борислав този поход е "велоносен" и защото:

"Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни".

Борислав Йорданов

Основен организатор и инициатор на "велоносния поход" е Калин Русев, създател на клуб "Велораптор". 45-годишният столичанин ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин "велоносният поход" е много повече от спортно предизвикателство:

"С тази инициатива искаме маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас - карането на велосипед в планината".

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на "велоносния поход", както и още застъпници за своята кауза.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите