Научните изследвания не спират да сочат връзката между продължителното седене в офис стол и щетите върху човешкото здраве, а миналогодишно проучване дори свърза статичната поза с над 60% увеличен риск от рак. Спокойно – имаме 10 добри упражнения за раздвижване, които можете да правите на работа:

Снимка: iStock

Вдигайте краката: докато седите в стола, вдигнете левия крак и го задръжте вертикално за 10 секунди, след което повторете упражнението с десния.

Снимка: iStock

 

Teлефонна разходка: всеки път, когато някой ви звънне, сложете хендсфрито и се разтъпчете около бюрото, докато говорите (празната конферентна зала също е удобно решение).

Снимка: iStock

Изправяне на пръсти: докато се подпирате стабилно с две ръце за гърба на стола, заменете токчетата с нещо удобно, изпънете хубаво тялото и се изправете на пръсти

Снимка: iStock

 

Лицеви опори: подпрете дланите на ръцете върху ръба на бюро под 45-градусов ъгъл и направете серия от дузина набирания

Снимка: iStock

 

Вдигане на тежести: вземете най-тежката книга в офиса, поставете я с две ръце зад гърба си и направете серия вдигания нагоре-надолу

Снимка: iStock

 

Рамене от стомана: ако искате да нямате болки в гърба от стоенето, станете от стола и направете серия от сгъвания на раменните лопатки навътре-навън

Снимка: iStock

 

Офис йога: намерете място в офиса, където за минута-две да разкършите настрани и назад кръста си, за да изчезне дискомфорта и болката в зоната от статичната стойка

Снимка: iStock

 

Офис гимнастика: застанете прави на около педя пред стола и направете серия клекове, като сядате и моментално обратно се изправяте нагоре от него.

Снимка: iStock

 

Офис фигура: обърнете се с гръб към бюрото, подпрете се с две ръце зад гърба си върху него и направете серия набирания нагоре-надолу.

Снимка: iStock

 

Стената: изправете се до свободна стена, като оставите достатъчно разстояние помежду ви, така че щом започнете клекове нагоре-надолу, стената да служи като естествена опора за гърба в най-ниската точка на упражнението.