Проф. Александър Илиев завършва Режисура в НАТФИЗ и е доктор по изкуствознание, като ръководи курсове по пантомима и майсторски класове в големи университети по света, но през годините животът му става все по-отдаден на антропологията и практикуването на древни източни системи за лечение на човешкото здраве. Разговаряме с него днес за причините за болестите и пътят към премахването им.

Практикувате древни източни медицински системи за лечение. Къде сте ги изучавал и с какво ви впечатлиха толкова силно?

Започнах изучаването им в България, но с големи майстори. По-късно по тяхна покана продължих в Тибет, Китай и Виетнам. Основно ме впечатлиха с различния поглед върху човека като микрокосмос, свързан с макрокосмоса на Вселената. Тези медицински системи хармонизират малката вселена на човека с голямото мироздание, от което произлизаме и в което живеем.

На какви принципи лекува тибетската медицина, предвид че конвенционалната медицина го прави основно с лекарства?

Тибетската медицина има няколко основни принципа, които се излагат кратко, афористично и разбираемо за всеки човек. Основното правило е, че болка с болка не се лекува. Най-важен е законът за причината и следствието, от който пряко излиза, че правилните действия на човека водят до правилни резултати в здравето му. Идеята е да не се допуска болестта да свие гнездо в тялото, душата и духа на човека. А болестите биват само три – алчност, високомерие и ниско самочувствие. Всичко друго е само следствие на тях.

Каква е причината за повечето болести в света – начин на живот, начин на мислене или всъщност това са взаимосвързани понятия?

Начинът на мислене определя и начина ни на живот. Развитието на ума, подобно на мускулите в тялото, е основното ни средство за борба с непредвидимостта на живота. Мисленето е причината, а качеството на живота е следствието. Ние сме това, което мислим.

Как лесно да постигнем живот без болести и да се радваме на пълноценно здраве?

Като спазваме петте благородни истини на медицината [правилно дишане на правилен въздух, правилно пиене на правилни течности, правилно хранене с правилни храни, правилни движения в правилна среда, правилно мислене сред правилни хора], а основата им е извършване на правилни действия по съзнателен път, които ни водят до правилни резултати. Тайни няма. Има самозаблуди, които влошават нашето състояние – точно както лъжата разрушава приятелството.

Какъв начин на хранене следвате през живота си?

Естествен. Ям само това, което е природно и съответно на нашия биологичен вид. То автоматично изключва употребата на силен чай, кафе, дрога, цигари, алкохол, риба, птици, месо. Ние не сме хищници, нито трябва да се държим като самоубийци, вкарвайки методично отрови в организма си. Същевременно, разрушавайки системно тялото си, ни пука за всяка драскотина на колата или телефона, които можем да сменим всеки момент.

Практикувате ли физически и духовни упражнения като бойни изкуства, йога, медитация? С какво смятате, че са изключително полезни в съвременния свят?

Практикувам всички тези древни системи. Щом съществуват и до днес и даряват живот, спокойствие и мъдрост, то би трябвало да съм сляп, за да не виждам техните предимства. Те са панацея за всички болести и проблеми в живота ни, защото са щит и меч в реката на бързотечното време. Те са извор на здраве, вдъхновение и хармония за всеки човек.

Има ли основен принцип, който човек да следва, за да се чувства винаги витален?

Когато се събужда, да си казва, че е на 18 години. Да се движи, да вярва, да се зарежда с енергия и да мечтае като младеж. Това е силата ни – ежедневното прераждане и заставане с лице към предизвикателствата днес, тук, в този живот. 

Може ли да се твърди, че повечето неразположения в днешния свят са следствие от стрес и несигурност?

Част от тях са такива. Повечето проблеми идват обаче от подценяването или надценяването на проблемите в живота. Животът не е нито добър, нито лош – той е такъв, какъвто е. Ако го виждам реално, без розови или черни очила, няма шанс да бъда стресиран. Аз съм на пулса му и мога да реагирам адекватно всеки момент.

Имат ли виртуалната реалност и технологизирането на света отношение към здравето?

Те са създадени, за да ни помагат и да опростят живота ни. Но както всяко нещо на света има сянка, така и те могат да ни обсебят, обездвижват и дезактивират, както нищо друго на земята. Ако те са средство за по-добър живот е добре; ако усложняват или маргинализират живота ни са излишни. Поне за няколко часа.

Как да постигнем най-лесно себереализация в света?

Като си поставим ясни цели и създадем план за тяхното неминуемо постигане. В основата на целите стои нашето АЗ ЕООД. Това сме ние, но щастливи и изпълнени от онова, което правим. Тогава не просто работим, а се самоизразяваме. Преставаме да се трудим, а извършваме единствено възможния акт – служим на другите, чрез което служим на себе си. Да реализираш най-съкровеното си АЗ означава да знаеш точно какво искаш да направиш. На това уча другите в моите обучения. Цел, която не виждаме – не можем никога да улучим.

На кои личности се възхищавате днес и защо?

На успелите, въпреки обстоятелствата. Всички ние тръгваме от детската градина с равен старт. Всички ние разполагаме с 24 часа в денонощието. Всички ние ядем, пием и дишаме приблизително еднакви количества. Това, което ни отличава, е умът. Способността за превръщане на идеите в реалност. Тези, които успяват да го сторят в късото време на нашето битие са достойни за възхищение.

Наднорменото тегло е един от най-честите индикатори за нездравословен начин на живот, но има ли друг сигурен физически белег, подсказващ за сериозно нарушено здраве?

Нервите. Откликът на човека на промените. Някои действат убийствено флегматично и полагат оръжие пред всеки проблем. Други избухват и помитат всичко по пътя си, включително и собственото си здраве. Клинично здрави са тези, които успяват да хванат Средния път. Той е пътят на овладяване на емоциите в критични ситуации. Така пламъкът гори, но не изгаря, нито пък мъждука до изгасване. 

Как точно масажът се отразява на физическото и ментално състояние на човек?

Масажът има многобройни ползи върху човека. Неслучайно тибетците твърдят, че този, който се уважава поне веднъж месечно трябва да се подлага на масаж. Чрез притискането на мускулите и чрез тях на вътрешните органи в мозъка се пораждат адекватни импулси, които лекуват нашата психика. Тялото е напълно отпуснато. В това състояние то бива разтягано, което е обратно на ежеминутното му натягане с различни физически действия. Подобрява се оросяването на тъканите, тургорът на кожата става отличен, премахват се мъртвите рогови клетки... Списъкът с ползите по учебник е над 17 страници!

Къде практикувате в момента способностите си за лечение?

Имам масажен кабинет, в който приемам пациенти. На тях предлагам не само мануална терапия от друг вид, но и пълно разкриване на причините за техните неразположения. Давам им безотказно ясни и конкретни правилни действия, които да доведат до правилни резултати. А правилният резултат е само този, който изкоренява причината на болестта, подобно на бурен и тя никога повече не се появява в човека.