.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Проф. Александър Илиев: Всички ядем, пием и дишаме. Това, което ни отличава, е умът

Евгений Милов | преди 2 години
Проф. д-р Александър Илиев
Едно интервю, в което всяка дума носи смисъл

Проф. Александър Илиев завършва Режисура в НАТФИЗ и е доктор по изкуствознание, като ръководи курсове по пантомима и майсторски класове в големи университети по света, но през годините животът му става все по-отдаден на антропологията и практикуването на древни източни системи за лечение на човешкото здраве. Разговаряме с него днес за причините за болестите и пътят към премахването им.

Практикувате древни източни медицински системи за лечение. Къде сте ги изучавал и с какво ви впечатлиха толкова силно?

Започнах изучаването им в България, но с големи майстори. По-късно по тяхна покана продължих в Тибет, Китай и Виетнам. Основно ме впечатлиха с различния поглед върху човека като микрокосмос, свързан с макрокосмоса на Вселената. Тези медицински системи хармонизират малката вселена на човека с голямото мироздание, от което произлизаме и в което живеем.

На какви принципи лекува тибетската медицина, предвид че конвенционалната медицина го прави основно с лекарства?

Тибетската медицина има няколко основни принципа, които се излагат кратко, афористично и разбираемо за всеки човек. Основното правило е, че болка с болка не се лекува. Най-важен е законът за причината и следствието, от който пряко излиза, че правилните действия на човека водят до правилни резултати в здравето му. Идеята е да не се допуска болестта да свие гнездо в тялото, душата и духа на човека. А болестите биват само три – алчност, високомерие и ниско самочувствие. Всичко друго е само следствие на тях.

Каква е причината за повечето болести в света – начин на живот, начин на мислене или всъщност това са взаимосвързани понятия?

Начинът на мислене определя и начина ни на живот. Развитието на ума, подобно на мускулите в тялото, е основното ни средство за борба с непредвидимостта на живота. Мисленето е причината, а качеството на живота е следствието. Ние сме това, което мислим.

Как лесно да постигнем живот без болести и да се радваме на пълноценно здраве?

Като спазваме петте благородни истини на медицината [правилно дишане на правилен въздух, правилно пиене на правилни течности, правилно хранене с правилни храни, правилни движения в правилна среда, правилно мислене сред правилни хора], а основата им е извършване на правилни действия по съзнателен път, които ни водят до правилни резултати. Тайни няма. Има самозаблуди, които влошават нашето състояние – точно както лъжата разрушава приятелството.

Какъв начин на хранене следвате през живота си?

Естествен. Ям само това, което е природно и съответно на нашия биологичен вид. То автоматично изключва употребата на силен чай, кафе, дрога, цигари, алкохол, риба, птици, месо. Ние не сме хищници, нито трябва да се държим като самоубийци, вкарвайки методично отрови в организма си. Същевременно, разрушавайки системно тялото си, ни пука за всяка драскотина на колата или телефона, които можем да сменим всеки момент.

Практикувате ли физически и духовни упражнения като бойни изкуства, йога, медитация? С какво смятате, че са изключително полезни в съвременния свят?

Практикувам всички тези древни системи. Щом съществуват и до днес и даряват живот, спокойствие и мъдрост, то би трябвало да съм сляп, за да не виждам техните предимства. Те са панацея за всички болести и проблеми в живота ни, защото са щит и меч в реката на бързотечното време. Те са извор на здраве, вдъхновение и хармония за всеки човек.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите