Осанката издава здравословните ви проблеми. Често заеманата поза на тялото се отразява върху на вътрешните органи. Например хлътналите рамене и тесният гръден кош с голяма вероятност затрудняват дишането и предразполагат към възпаления на белите дробове. И обратно, за каква осанка може изобщо да се говори, когато страдате от болки в стомаха или ви измъчват болки в кръста.

Осанката е в пряка зависимост от редовното движение. Физическите занимания трябва да са най-разнообразни.  Танцуването позволява да се изправи гърбът, а скоковете на батут заставят да работят и по-дълбоките мускули, които защитават вътрешните органи.

Стойте изправени, седете красиво и лежете свободно.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Треньорът във фитнес залата може да ви помогне за правилна комбинация от упражнения. Чрез  тях ще може да се стимулират мускулите ви, които естествено поддържат гръбначния стълб и помага за изправяне и разширяване на гръдния кош. 

Добрият мускулен тонус и сила предпазват от увреждания гръбнака при натоварване.  

Редовната физическа активност е тази, която изгражда "мускулен корсет” и укрепва стойката на човек. Освен от гимнастика, мускулите се нуждаят от релаксация, която се постига с плуване и стречинг, чрез сауна и масажи.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Неправилното седене в ученическата възраст и продължителната седяща работна поза може да доведе до прегърбване само тогава, когато не спортувате в свободното време.

Гръбначното изкривяване в началото може да е незабележимо, но след години не само ще се изяви, но и ще го усетите по болките във врата, гърба или кръста.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Гръбначният стълб с 33-те си прешлени е опората на тялото и заслужава специлно внимание и постоянни грижи.

Преди да вдигате и носите тежки предмети помислете и за гръбначния стълб.