Организмът се нуждае от постоянна хидратация чрез пиене на вода. Много се условията, които го обезводняват - интензивни упражнения, топлинен удар, дълги периоди, в които тялото се поти. От остро обезводняване са застрашени спортистите и хората, чиято работа е в среда с по-висока температура. Признаците са чувство на жажда, сухота в устата, напукване на устните, обща отпадналост и безпокойствие. 

Ако обичате спорта и той е важна част от ежедневието ви, организмът ви има повишени нужди от вода и течности. Най-лесен ориентир колко течности губите при спортуване, е разликата в теглото ви преди и след трениировка. Обезводняването е една от причините маратонците да се озовават в пунктовете за спешна помощ. В горещ ден атлетите може да загубят около три литра течност в рамките само на 1 час и около шест литра по време на целия маратон. Количеството зависи от температурата на въздуха и интензивността на натоварване.

Тъмната урина е сигурен белег за обезводняване, както и пресъхналата уста. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Пиенето на минерална вода набавя потребностите от магнезий, натрий и калций. При състезателите спортните напитки с водносолеви разтвори способстват за по-бързо адаптиране на тялото към нормален физиологичен баланс. Така че няма нищо учудващо в това, че вече има специални плоски мехчета, които атлетите носят със себе си по време на маратона.

Приемът на вода понижава телесната температура и подобрява сърдечната дейност. Лятото заради високите температури и обилното потене още повече предразполага към обезводнявяне спортуващите хора. Загубата на течности може да достигне до 1-2 л/час. Когато човек се поти прекалено, трябва да се рехидратира с пиене на вода непрекъснато. 

Потенето като част от сложен саморегулиращ се процес поддържа постоянна телесната температура. Чрез изпаряване на потта се постига понижаване на температурата. По този начин се забавя изтощението на организма. Всяка дейност, която кара потните жлези да работят активно, подобрява дейността на сърцето и цялостното здраве.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Другите течности не могат да заместят водата. Особено най-масово консумираните - чай и кафе, защото засилват диурезата и още повече обезводняват организма.

Спортуващите не трябва да чакат да усетят жажда, за да пият вода. Жажда се появява, когато загубата на вода достигне 1% от теглото на човека, а това се отразява и на спортните постижения. Правилното планиране на състава и обема на въглехидратно-електролитна напитка трябва да компенсира загубата на пот с натрий в нея около 1,2 грама на литър.

Най-добрият начин да не се допусне обезводняване е да се пие достатъчно вода през целия ден. Поставете си за цел да изпиете 8 чаши вода, независимо къде се намирате през деня.

Всеки ден яжте сочни плодове - диня, праскови, ягоди, пъпеши. Салатите от домати, краставици, марули трябва да бъдат задължително присъствие в лятното ви меню. С всяка чаша алкохолна напитка, кафе и черен чай изпивайте по 2 чаши вода. Всички обменни процеси се осъществяват в течна среда. Ако снабдявате организма си с достатъчно вода, той ще работи така, както трябва.

Снимка:Thinkstock/Getty Images