Няма "супер” храни специално за поддръжка на кожата. Стремежът към здравословна и разнообразна диета е правилният подход за осигуряване на подхранващи компоненти. Ключовите витамини, полезни за кожата са:  

Витамин А и витамин Е, които възстановяват увредените клетки и стимулират регенерацията на  тъканите. Съдържат се в яйцата, зеленолистните зеленчуци, сладките картофи, бадеми, авокадо, манго, зехтин.

Витамин С участва в изграждане на колаген, за да бъде кожата стегната с добър тургур. Източниците на витамин С са всички свежи плодове и зеленчуци. Най-високо е съдържанието му в цитрусовите, киви, ягоди и шипките, а от зеленчуците в броколи и карфиол. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Групата на витамин В (В1, В2, В3 В5, В6, В9, В12) допринася за добър цвят и общ вид на лицето. В незначително количество, тези витамини се произвеждат в организма, но основният източник са естествените храни - овесени ядки, лешници, орехи, бадеми, яйца, мляко, сирена, плодовете (праскови, пъпеши, манго, грозде, смокини, тикви), зеленчуците (червени чушки, домати, броколи, чесън, спанак и други зеленолистни зеленчуци). 

Изследвания доказват и други полезни компоненти, съдържащи се в храната. Един пример е антиоксидантът ликопен. Организмът си го доставя при консумация на червено оцветените плодове и зеленчуци – домати, червени чушки, диня, нар, гуава. Има доказателства, че ако се яде храна, богата на ликопен, кожните клетки стават по-устойчиви на увреждащите ултравиолетови лъчи. 

Грижите за хубава кожа чрез храната са само част от цялата картина.

Ето още 5 важни навика, които пряко влияят върху кожата 

1. Пазете кожата от слънцето.

Ултравиолетовите лъчи състаряват кожата, правят я по-суха и груба, с поява на преждевременни бръчки и риск от рак на кожата. Така че, не забравяйте да защитавате кожата на лицето и деколтето с шапки, шалове и слънцезащитни средства независимо от сезона.

2. Движете се повече.

Редовната физическа активност обогатява тялото с повече кислород, а хранителните вещества се доставят в достатъчно количество и в клетките на кожата.

3. Откажете се от цигарите.

Не сте ли виждали сивкавия тен на лицата на дългогодишни пушачи? Токсините от изгарящия тютюн отслабват еластичността на кожата и я набраздяват с бръчки.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

4. Усмихвайте се.

Не забравяйте за положителното мислене и способността да обичате и да прощавате. Бръчките от радост и широки усмивки не загрозяват.

5. Масажът на лицето

е отлично средство за премахване на временните признаци на умората и стреса. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images