Паметта може да бъде нарушена от недоспиванe, стрес и преумора. Ние разполагаме с автоматична визуална памет, слухова памет и моторна (словесно-логически форми, които запомняме чрез записване). За ориентация в околната среда човек използва сензорната памет, която трае около 02, - 0,5 секунди. По своята продължителност паметта може да бъде кратковременна, когато без усилие си спомняме точно цялата информация, получена преди няколко минутки, и дългосрочна, в която се съхраняват всичките придобити знания, умения и навици, необходими за живота.

Човек по-добре запомня информацията, ако се връща към нея през определени интервали от време. Отначало се включва кратковременната памет. За нея трябва да се повторят фактите след 15-20 мин.

Добре е да се върнете към същия материал отново след 2 часа. Тогава се включват функциите на дългосрочната памет. Затвърждаване на усвоеното може да стане след 8 часа и отново след един ден. Ако не направите повторение, информацията не е запаметена.  

Отслабването на паметта безпокои и младите хора, които разчита на своята памет, за да завършат образованието си и да придобият желаната квалификация за работа. 

Най-ефективният начин паметта да се подобри е обогатяване на мозъка с кислород чрез физически упражнения и разходки на свеж въздух.

Дълбокото дишане стимулира мозъчните клетки. Помага по-лесно да се натрупват знания, чрез повишаване нивото на растежните фактори в мозъка. Растежните фактори създават условия за изграждане на нови клетки, на които се дължи способността на човек да продължава да учи. Това се стимулира особено от забързаните и сложните упражнения.

Балансираното хранене подобрява паметта.

За бърза и услужлива памет консумирайте повече боровинки, сьомга, треска, пълнозърнест хляб, тиквени семки. Витамин Е съхранява паметта, както и красотата. Антиоксидантните му свойства предпазват нервните клетки в главния мозък и влияят положително върху паметовия процес.

Витамин В12 притежава способността да възстановява нервните влакна на главния мозък. Богато съдържание на витамин В12 има в говеждия черен дроб и морските риби.

Витамин В6 помага на човек по-бързо да обработва новата информация. Достатъчно е да се консумират яйца, моркови, покълнало жито, за да се радвата на добра памет. 

Намаляването на паметта с годините не е задължително

Положително настроените хора, уверени в своите сили, по-дълго запазват паметта си.

Постоянното и активно използване на паметта чрез попълване на кръстословици, игра на скрабъл, свирене на музикален инструмент, четене на книги, запазва ясен ум и услужлива памет.

Ароматът на розмарин подобрява дълготрайната памет и аналитичността. Още в династията на Тюдорите са вярвали, че розмаринът усилва паметта. Днес има изследвания, че помага при разсеяност, подобрява концентрацията и математичните умения.