Неравномерен тен на кожата се появява в хода на годините. Тъмните петна не представляват опастност за здравето, но създават козметични притеснения за жените, особено когато са върху откритите части на тялото по лицето и ръцете. Потъмняването се дължи на увеличения брой меланоцити - клетките, които съдържат пигмента меланини.

Стимулиращи производството на меланин са ултравиолетовите слънчеви лъчи, солариумите, възпалителните процеси и физическите травми.

Силното слънчево греене увеличава образуването на бенки и лунички по откритите части на тялото.

Хормоните също се отразяват на кожата. По време на бременността може да се появят кожни петна, които след раждането избледняват. Приематнето на контрацептиви създава условия за кожни петна.

Адисонова болест, диабет, лупус еритематодес са болести, при които петната са допълнителни симптоми.

Тютюневият дим увреждат и еластичността, и цвета на кожата на лицето. Токсините от дима на цигарите допълнително я правят по-суха и груба.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Вида на кожата говори за хранителните навици и начина на живот на човек. Един пример е антиоксидантът ликопен. Има доказателства, че ако се яде храна, богата на ликопен, кожните клетки стават по-устойчиви на увреждащите ултравиолетови лъчи. Изводът е, че при консумация на червено оцветените плодове и зеленчуци - домати, червени чушки, диня, нар, гуава, богати на ликопен, ще си осигурите здрава и чиста кожа без петна.

Групата на витамин В (В1, В2, В3 В5, В6, В9, В12) допринася за добър цвят и общ вид на лицето. В незначително количество, тези витамини се произвеждат в организма, но основният източник са естествените храни:

овесени ядки, лешници, орехи, бадеми, яйца, мляко, сирена, плодовете (праскови, пъпеши, манго, грозде, смокини, тикви), зеленчуците (червени чушки, домати, броколи, чесън, спанак и други зеленолистни зеленчуци).

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Съществуват козметични процедури за премахване на тъмните петна по лицето чрез дермабразио, химически пилинг с хиалуронова киселина, с интензивна пулсова светлина и др.

Домашни избелващи средства за кожата:

- Маска с хума. След като изсъхне, я излющете и се измийте с хладка вода.

- Маска със сметана и щипка куркума на прах. Оставете да престои 15 минути върху лицето и я изплакнете с хладка вода.

- Меден масаж на лицето.

- Киселото мляко е невероятен продукт за избелване.

- С парченце от: лимон, грейпфрут, краставица, ряпа, се натриват изпъкналите части на лицето - брадичката, носа, скулите и след 10 минути се изплаква лицето с чиста вода.

Не забравяйте да защитавате кожата на лицето и деколтето допълнително с шапки и шалове, особено през месеците със силно слънце. Слъцезащитните кремове нанасяйте 20 минути преди да излезете на пряка слънчева светлина не само на плажа и в планината, но и в града.

Снимка:Thinkstock/Getty Images