.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Градинарството ободрява

д-р Вергиния Николова | преди 8 години
Прелестният цвят на гарденията. Снимка: Вергиния Николова
Днес поех към bTV с ентусиазъм - бях видяла цъфнала гарденията у дома

Какво означава да сме здрави? "Да нямаме болки”, ще каже един. "Да сме с максимални сили,  концентрация и устойчивост, за да осъществим мечтите си”, ще утвърди друг. Когато сме радостни - силите ни са мобилизирани. Когато сме удовлетворени - работливостта ни е без граници. Но това е възможно само, ако отделяме редовно време и за почивка. В свободното време е добре да се занимаваме със съвсем различна дейност, която ни радва.

Градинарството като хоби е спасение от професионалния стрес

Тази сутрин поех към bTV с ентусиазъм. Вече бях видяла, че бяла и уханна гарденията на моя балкон цъфти. Който отглежда гардения знае, че тя се обсипва щедро с цветове. Защо ли съм толкова радостна от едното цветче?

Миналото лято си купих саксия с многобройни пъпки и цветове, защото много харесвам аромата на гарденията. След като вече я имах, за съжаление, поставена от мен на неподходящо място, два пъти я катурнах и крехките й пъпки се прекършиха. Остана ми вече като декоративно зелено растение. Пресадих го в по-широка красива керамични саксия. Прочетох, че трябва да се оросява редовно през лятото, а през зимата да не бъде на температура под 18 градуса, а също и не на пряка слънчева светлина. Всичко беше по правилата, но моето цвете беше като стресирано. Обратно на моите очаквания, окапаха не само цветовете и пъпките, а започнаха да съхнат и листа и клончета.

И сега през юли, напук на всички ботанически описания, че гарденията цъфти между декември и май,

моето цвете ме дари с цвят и радостта ми е голяма

Затичах се да го помириша, а след това, упоена от аромата му и развеселена от случилото се, започнах да го снимам. Ето това исках да споделя - как едно непретенциозно занимание, дори ми звучи нескромно да го нарека свое хоби, ми достави истинска радост да започна с лекота днешния ден. А когато началото е леко, всички затруднения и неизбежни пречки по-леко се посрещат. Истинското щастие наистина е в дребните радости.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите