Някои специалисти казват, че ако просто изгубите мазнини, целулитът ще изчезне, но за жалост дори и при много малко подкожни мазнини, голям процент от жените продължават да имат видимо неприятна портокалова кожа. Ако сте с наднормено тегло, непременно започнете да го редуцирате, но често са нужни и още мерки.

Едно просто търсене в глобалната мрежа бързо ще ви убеди, че кофеинът, алкохолът, захарта, цигарите и липсата на течности са причинили неприятния козметичен дефект и щом те са виновни, диетата ви трябва напълно да изключи тези храни и фактори. Това е така, но е само част от пъзела.

Нека си припомним следното: целулит се образува тогава, когато лимфната течност не може да отведе отпадните продукти на метаболизма и те заседяват в подкожната мазнина и деформират съединителната тъкан. Помнете, че тук не става въпрос само да спрем да причиняваме вреда, а за сериозна хранителна програма, която да възстанови увредените тъкани.  Борбата за гладка кожа има две основни направления: да намалим приема на тези храни, коите увреждат тялото и да увеличим приема, усвояването и циркулирането на тези елементи, които могат да реконструират втвърдените тъкани и да върнат здравия външен вид на кожата.

Кои храни да изключим?

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Повечето специалисти единодушно приемат, че трябва да се изключат напълно храни съдържащи изкуствени или увредени мазнини: пържени продукти, хидрогенирани, транс и затоплени растителни мазнини. Четете внимателно етикетите, защото често растителните, хидрогенираните и транс мазнини са маскирани в ‘’диетични’’ крекери, сирена, сосове и млека, дори в сметаната ви за кафе, където най-малко подозирате. Изключете всички продукти, които биха могли да съдържат маргарин и разговаряйте с персонала в ресторантите, за да сте сигурни, че храната ви не се приготвя с тези вредни за здравето мазнини. Спокойно може да хапвате краве масло, ГХИ (пречистено краве масло), кокосово масло, пълномаслени млечни продукти,  зехтин, добре съхранявани пресни растителни мазнини (сусамово, орехово олио), авокадо, сурови ядки. Премахването на т.нар съвременни мазнини е първата и най-важна стъпка към овладяване на целулита и възстановяване на правилната циркулация на лимфата.

Като втора стъпка ограничете консервантите, пакетираните храни и тези с подобрители, овкусители и оцветители. За много от т.нар Е-та все още няма достатъчно информация. Бъдете спокойни за здравето си като купувате лесни за идентифициране изходни продукти и приготвяте прясна храна за себе си и своето семейство, вместо да купувате полуфабрикати със съмнително съдържание. Научете се да четете опаковките на продуктите. Ако не разпознавате името на някоя съставка или никога не сте я виждали в хладилника си, тази храна не е подходяща за вас.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Избягвайте пакетираните в пластмасови и найлонови опаковки продукти, когато е възможно, и никога не затопляйте храна в пластмасови контейнери в микровълнова фурна. Т.нар ксеноестрогени – вещества, съдържащи се в пластмасови продукти, може да попаднат в храната и сериозно да увредят хормонално чувствителната мастна тъкан. Същото важи и за пластмасовите бутилки за минерална вода – бъдете щадящи към себе си и не ги оставяйте цял ден в колата, където слънцето ще ги затопли. Ако е възможно преминете на натурална или органична козметика – кожата е много активен орган и може да поеме вредни вещества от неподходящи продукти за красота.

Ограничете приема на захари. Захарите причиняват преждевременно стареене на всички еластични тъкани – т. нар гликация е процес, при който захарите втвърдяват съединителната тъкан. Така се появяват и целулит и бръчки.  Избягването на сладки и подсладени храни е основна част от всяка анти-ейдж програма.

Ограничете приема на дехидратиращи напитки. Най-често консумирани в тази категогия са чаят, кафето и алкохолът. Малки количества от тях няма да ви навредят, но не забравяйте да си наваксате с голяма чаша вода за всяка от тези напитки. Изпивайте поне 8 чаши вода дневно, равномерно разпределни през целия ден.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Друг често срещан съвет е да се предприеме т.нар детокс терапия, която ще позволи чрез изключването на конкретни храни и включването на други, заедно с приема на добавки, да се ускори процеса на освобождаване на натрупаните вредни вещества. Ако изберете да добавите тази мярка към изключването на горните продукти,  задължително го направете със специалист диетолог и никога не си предписвайте прочистващи препарати, процедури или чайове на своя глава. Съществуват храни, които на пръв поглед са полезни, но могат да навредят по време на режим за детоксикация.

В следващата част от тази поредица ще научите кои са храните които ще помогнат да възстановите съединителната тъкан, а дотогава се заемете с изключването и минимизирането на враговете на гладката кожа. Заслужавате го.

Със съдействието на www.artofrealfood.com